Tricket får bebisar att somna på en minut – därför funkar det

Servettricket ser ut som ren magi. Men det finns faktiskt en logisk förklaring till varför knepet fungerar så bra, menar forskare.


De allra flesta föräldrar har nog blivit smått galna av att ens barn verkar ta hela kvällen på sig att komma till ro och somna.

För oavsett hur trött barnet verkar vara, så lyckas det inte komma till ro, hur mycket du än tröstar, myser och läser sagor.

Men nu har det visat sig att det faktiskt finns ett riktigt bra life hack som kan rädda sömnen för hela familjen.

Den nyblivna pappan Nathan Dailo från Sydney, Australien, filmade sin då tre månader gamla bebis Seth, som uppenbarligen ser helt klarvaken ut.

Men med hjälp av en liten servettbit som Nathan stryker några gånger (närmare bestämt 14) över Seths panna, så somnar barnet efter ganska exakt 40 sekunder.

Filmklippet har visats över 11 miljoner gånger sedan det laddades upp och har inspirerat många frustrerade föräldrar att prova på samma knep. Med lyckat resultat dessutom, enligt kommentarsfältet.

Klippet har alltså blivit en viral succé och fått stor spridning igen nu på senare tid.

Bildkälla

Men hur kommer det sig egentligen att servettricket funkar så bra? Vad är hemligheten?

Barnläkaren Dafna Adhoot, på Tarzana Pediatrics Medican Groups, har förklaringen till vad det hela faktiskt går ut på:

– Det är inte själva servetten som är tricket, utan rörelsen. Det du gör är att stimulera barnet till att komma till ro, vilket hjälper barnet att varva ner och somna, säger Adhoot till Yahoo Parenting.

Servetten fungerar alltså på samma sätt som att vagga barnet eller rytmiskt stryka med fingrarna över barnets panna.

Enligt Dafna Adhoot har studier visat att en smekande massage eller rörelse var tredje sekund är den rytmen som fungerar allra bäst.

En annan förklaring till varför just pappersbiten verkar fungera så bra på så många barn, kan vara för att det blir en välkommen ny upplevelse som bryter mot vanliga rutiner.

Barn uppskattar nämligen lite småförändringar då och då. Men tydligen ska tricket inte fungera lika bra på äldre barn.

– När spädbarnet når ungefär fyra månaders ålder så ändras sömnbeteendet och påminner mer om sömnrytmen hos en vuxen person. Därför kan det vara bra att hjälpa barnet att hitta sätt att komma till ro på egen hand innan dess, säger Dafna Adhoot till Yahoo Parenting.

I klippet här nertill kan du se den otroligt snabba sömnmetoden.


Ett annat riktigt bra hemligt knep för oss vuxna, är tricket som du kan använda dig av om du behöver göra nummer två på en flygplanstoalett utan att sprida trist stämning (och lukt) bland andra passagerare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du testa servettricket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.