Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har du fått ditt hjärta krossat? Så kan du komma över det

- 01/05/2017, 21:46
Att få sitt hjärta krossat är riktigt jobbigt.
1 av 3

Att få sitt hjärta krossat är riktigt jobbigt.

Giphy/TT

 Men enligt en ny studie så kan du komma över det på ett speciellt sätt.
2 av 3

Men enligt en ny studie så kan du komma över det på ett speciellt sätt.

Giphy

Och det är ganska oväntat!
3 av 3

Och det är ganska oväntat!

TT

Att få sitt hjärta krossat är riktigt jobbigt. Men enligt en ny studie så kan du komma över det på ett speciellt sätt.

Kanske anade du att det skulle hända eller så kom det helt plötsligt. Hur som helst så är ett krossat hjärta inget någon riktigt vet hur man ska hantera.

Men en ny studie som Huffington Post skrivit om visar att det faktiskt finns något du kan göra för att komma över det – och det är ganska oväntat.

Det är forskare på University of Colorado Boulder som menar att bara att tro att du gör något positivt för att komma över ditt ex kan påverka hjärnregioner i samband med emotionell reglering och alltså minska smärtan du känner.

Ganska häftigt, eller hur?

Forskarna Leonie Koba och Tor Wager och deras team studerade 40 unga personer som hade gått igenom ett oönskat uppbrott med sin partner de senaste sex månaderna.

Personerna i studie skulle ta med sig två bilder – en på sitt ex och en på en nära vän.

Bildkälla

Personerna fick sedan se bilderna när de befann sig i en funktionell magnetresonanstomografi (fMRI) och blev ombedda att reflektera över uppbrottet. Sedan fick de se bilderna av sin vän och samtidigt fick de en varm stimulans på vänster underarm.

Därefter fick de berätta hur de kände sig på en skala från ett till fem, där ett var mycket dåligt och fem var mycket bra, och samtidigt kollades aktiviteten i hjärnan av fMRI-maskinen.

I andra delen av studien fick personerna en nässpray – hälften fick höra att den skulle minska känslomässig smärta och de andra att det bara var en saltlösning.

Sedan fick de gå tillbaka till maskingen där de fick samma smärtsamma stimulans. Men den här gången kände inte gruppen med placebo samma fysisk och känslomässig smärta – utan mindre, skriver Huffington Post.

Bildkälla

– Placebo-sprayen fick människor att känna sig väsentligt bättre när de tittade på bilder på sitt ex, säger Wager en av författarna bakom studien.

På tal om kärlek, om du hittat din true match känner du de här nio saker – ta reda på vilka det är i videon nedan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått ditt hjärta krossat?