Gillar du att sola? Här är 4 risker med att bränna sig

Hur viktigt är det egentligen att skydda sig från solen, vet du vad som kan hända om du glömmer använda solskyddsfaktor?


Sedan barnsben har vi blivit matade med att det är så viktigt med solskyddsfaktor, men är det någon som verkligen vet varför? Nyheter24 har tagit reda på 4 risker med att bränna sig i solen.

1. Soleksem

Har du bränt dig i solen kan du få rodnad och små blåsor, detta är soleksem. Det visar sig ofta som stora utslag som kliar kraftigt och är flammiga. 

Det kan uppstå på hela kroppen men vanligast är på armarna, bröstet och ansiktet. Ansiktet är särskilt utsatt eftersom det är känslig och tunn hud där, samt att det inte skyddas av kläder som resten av kroppen beskriver Hudguiden

Det finns inte någon forskning på att soleksem är en orsak till hudcancer, dock är det större risk att drabbas av hudcancer (malignt melanom) eller soleksem om du har känslig och ljus hud. 


Bildkälla: Pixabay

2. Hudcancer

Den formen av hudcancer som är allvarligast, malignt melanom, är ofta ett resultat av att man bränt sig för många gånger i solen. På Vårdguiden skriver man att solens strålar skadar pigmentcellerna, oftast kan kroppen reparera detta själv. Men skadas de för mycket uppkommer hudcancer. 

3. Rynkor

För mycket solande leder till att hyn åldras tidigare, som i sin tur medför djupa rynkor. Strålsäkerhetsmyndigheten beskriver att kollagenet i underhuden, det djupaste hudlagret, bryts ner av UV-strålningen. Kollagenet är det som bibehåller fastheten i huden så om det bryts ner uppkommer djupa rynkor. 

4. Aktinisk keratos

Aktinisk keratos uppkommer också av långvarigt solande, det vill säga hög exponering av sol i många år, men påvekar celldelningen i hudlagret som är ytterst. Enligt hudguiden beror detta på att hudcellerna delar sig snabbare och snabbare och resulterar i att området med den skadade huden får ett läderartat utseende. 


Bildkälla: Pixabay

Vad gör man då för att undvika skadorna från solen?

Sola försiktigt, var inte ute i solen när den är som starkast på dagen och använd alltid solskyddsfaktor. Solskyddsfaktor eller spf skyddar mot solens uvb-strålar, siffran som anges är ett mått på hur länge du kan vistas i solen. 

Kan du vistas i solen i 5 minuter utan att bränna dig och använder SPF 30 så kan du vara i solen 30x5 minuter, alltså 150 minuter. Dock är det ett generellt mått och det kan variera mellan olika hudtyper.

Mer:

Solade solarium varje dag som tonåring - fick cancer när hon var 25

Så lätt kan du upptäcka om du har hudcancer

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bränt dig allvarligt i solen någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.