Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så skulle Europa se ut om all is i världen smälte

- 26/06/2017, 21:44 -

Om (eller när) isarna smälter kommer havsnivåerna i världen att höjas rejält.

Enligt en undersökning som The Atlantic skriver om skulle vattennivåerna vara så mycket som 90 meter (!) högre om det inte fanns någon is på jorden.

Man kan alltså dra slutsatsen att en hel del skulle förändras om alla istäcken och glaciärer på jorden smälte. Och med tanke på saker som den mystiska kalla fläcken i Atlanten, och Donald Trumps beslut att hoppa av Paris-avtalet, kanske det inte är ett otroligt scenario i framtiden.

Så, vad hade egentligen hänt med Europa om isen smälte? En hel del, om man ska tro den här användare på Reddit.

Hen kallar sig för GeoGeek1 och har baserat sin karta på en artikel på ämnet från National Geographic.

Europas kustlinje ser helt annorlunda ut med de förhöjda vattennivåerna.

Till höger är den vanliga Europakartan och till vänster är det som kanske väntar.

Stora städer som London, Venedig, Bryssel, Amsterdam, Köpenhamn, Stockholm, Istanbul, Helsingfors och Sankt Petersburg är helt under vatten. 

Hela Nederländerna är borta, och nästan hela Danmark.

Och det räcker med små temperaturförändringar för att det ska få allvarliga konsekvenser.

Om jordens temperatur blir tre grader varmare kommer massor av ekosystem förstöras, som är livsviktiga för både människor och djur. Dessutom räcker det för att vattennivåerna ska stiga med upp till en meter, enligt Världsnaturfonden. Idag är jordens medeltemperatur förhöjd med en grad.

För att all is på jorden ska smälta krävs att jordens medeltemperatur höjs till runt 26,6 grader, istället för nuvarande 14,4. De "goda" nyheterna i sammanhanget är att en del forskare menar att det kommer att ta ungefär 5 000 år för all is att smälta, skriver The Independent.

Här kan du se skrämmande bilder som visar hur mycket jorden har förstörts på bara 70 år:

Är du orolig över klimatförändringar?