Vatten är så mycket viktigare än en vad än tänker.
Vatten är så mycket viktigare än en vad än tänker. - Foto: TT

10 symptom på att du dricker alldeles för lite vatten

Är du dålig på att ge din kropp den dos av vatten den behöver? Så här mycket måste du dricka och det här händer om du inte gör det.


Sommaren är här och i år har vi haft ganska tur med vädret. Det innebär att vi måste sköta vårt vattenintag lite extra. 

Att dricka för lite vatten kan faktiskt vara riktigt dåligt för kroppen, så här har du några tecken på att du borde ta dig ett glas, typ nu. 

1. Din mun är torr

Det här tecknet är lätt att missa, de flesta ser det som självklart att ta sig ju ett glas dryck när munnen känns torr. Saken är den att en torr mun kan förväxlas med törst och då kanske en tänker att det är vätska den behöver och väljer då vilken dryck som helst, exempelvis kolsyrade och sötade drycker. 

Sån dryck släcker bara törsten tillfälligt, det är vatten du behöver när du har torr mun. Vatten får dig att känna dig nöjd längre eftersom att den smörjer svalgets slemhinnor och återfuktar munhålan rejält. 

2. Dina ögon är torra 

Har du rödsprängda och torra ögon? Om kroppen inte har tillräckligt med vatten i sig torkas tårkanalerna ut i och med att tårar består av, jo, vatten. Det här ger en ganska obehaglig känsla, speciellt för dig som bär linser varje dag. 

Bildkälla: kirahoffmann / Pixabay

3. Din hud är torr

Vet ni vad kroppens största organ är? Huden! Den behöver fuktas både inifrån och utifrån och om den är torr på utsidan har du varit dålig på att ta hand om den inifrån och det spelar då ingen roll hur mycket du smörjer in dig om problemet är vatten. 

Du svettas mindre vid vattenbrist vilket gör att du kan få irriterad hud och utslag från den smuts och de oljor som kroppen inte klarar av att göra sig av med utan vatten. 

4. Din hunger är ständig

När du är uttorkad börjar kroppen tro att det är mat den saknar. Du kan då få något som känns som en hungerattack närsomhelst under dygnet, tills kroppen är tillräckligt fylld med vatten. 

Bildkälla: kaboompics / Pixabay

5. Din muskelmassa blir mindre 

Musklerna innehåller mycket vatten. Ju mindre vatten desto mindre muskler. Vatten före och efter träning är nödvändigt om du vill hålla dig återfuktad och alert. Dessutom minskar risken för att du ska drabbas av besvär som är relaterade till träning, som inflammation och ömhet.

6. Dina leder gör ont 

För att våra skelettdelar inte ska ligga nära varandra och skavas vid varje rörelse vi gör så består brosk- ryggradsdiskarna av 80 procent vatten. Därför behöver vi fylla på kroppen rikligt med vatten för att säkerställa att våra leder ska kunna absorbera stötar och snabba rörelser. Det kan exempelvis bli besvärligt för dig att löpa, hoppa och det känns jobbigare att ramla. 

7. Ditt kiss kommer sällan 

Att behöva springa fram och tillbaka till toaletten låter möjligtvis som något en gärna slipper om det går, men faktum är att du behöver urinera mellan fyra till sju gånger per dag. Om du inte gör det behöver du ge kroppen mer H2O att kissa ut. 

Om du går på toaletten tillräckligt ofta men färgen på ditt kiss är av en mörkare gul så behöver du dricka mer. Du vet om det är tillräckligt när det ser ljusgult och något klart ut. 

8. Dina tarmar blir förstoppade

Vårt matsmältningssystem behöver också återfuktning. Tjocktarmen behöver sin egen dos av vatten. Annars får du ont i magen eftersom att du får hård avföring som fastnar i kroppen. 

Bildkälla: drfuenteshernandez / Pixabay

9. Dina sjukdomar varar längre

Är du en sån som blir sjuk och är det jättelänge? Det har inte alltid med "genetisk otur" att göra, det kan vara så att boten finns i din vattenkran.  

Utan vatten fungerar inte kroppens system helt och hållet. Kroppen klarar inte av att rensa ut gifter från organen och under långvarig vätskebrist börjar organen ta vatten från andra ställen, som till exempel det blod som ligger lagrat i blodet. Det här är inte bra för kroppen i allmänhet, tänk dig om du dessutom är sjuk? 

10. Din kropp blir trött 

Börjar du känna dig klar med dagen så tidigt som på eftermiddagarna? Syresättningen i hela din kropp minskar när kroppen måste "låna" vatten från blodet för att du inte gett den tillräckligt, vilket gör dig trött. 

Det här låter inte så kul, eller hur? Det kan dock undvikas genom att du tar den här magiska drycken som du har turen att ha tillgång till. Dock ska du inte trolla med och konsumera den för mycket. Det ska räcka med 1,5 liter dagligen.

Du kanske dricker mer vatten efter att ha fått reda på det här. Här kan du få reda på om du börjar dricka lite för mycket av det.

Källor: Vårdguiden – Må BraHälsosidorna

/
/
Har du något av dessa symptom?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

2 timmar sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

2 timmar sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

igår 20:43
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

igår 20:30
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

igår 20:12
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.