Många redigerar sina bilder.
1 av 2
Många redigerar sina bilder. - Foto: Pixabay/University of Warwick
Efter attacken i Paris 2015 spreds den här felaktiga posten.
2 av 2
Efter attacken i Paris 2015 spreds den här felaktiga posten. - Foto: Skärmdump/Facebook

Många kan inte se om bilderna redigerats – kan du?

I tider av fake news är det extra viktigt att hålla sig vän med källkritiken. Klarar du av att se om de här bilderna är manipulerade?


Redigerade, eller photoshoppade, bilder har blivit så vanliga att många knappt kan se skillnad på en bild som blivit manipulerad. Det visar forskning från engelska University of Warwick.

Forskaren Sophie J Nightingale, vars huvudområde fokuserar på kognitiv psykologi, säger att det är extremt problematiskt. Hon testade över 700 deltagare om de kunde se om det var en "fejkad bild". 

Resultatet? Bara 60 procent av gångerna gissade deltagarna rätt – och bara 45 procent av deltagarna kunde peka på exakt vad som var redigerat, skriver Washington Post.

Det mest oroväckande med resultaten i forskningsstudien (som du kan läsa hela här) är att de också speglar verkligheten. Ibland så blir det ju löjligt enkelt att se vad som blivit photoshoppat – som när Melania Trumps första officiella bild hånades. Här kan du också se några sjukt roliga trollningar av folk som frågat efter en touch-up. 

Andra gånger blir det problematiskt. Som när flera manipulerade bilder delades efter attackerna i Paris 2015 och en falsk bild hyllades efter attacken i London i mars tidigare i år. Även efter attacken i Stockholm spreds det manipulerade bilder på sociala medier.

Det som personerna som deltog i studien hade svårast att tolka var mindre förändringar som exempelvis "airbrush" där personens hy exempelvis blivit av med acne. Lättast att tolka var när geometriska former ändrades i en bild. 

Oftast hände det att deltagarna kunde se att någonting var fel – men kunde inte peka ut exakt vad. 

Hörni – prova själv! Här är ett smakprov på bilderna som användes i studien:

 

 

Kolla också om du råkat dela någon av de här fejkade bilderna här!

Se också: Bloggaren anklagas för att fejka sina resebilder – är de redigerade?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fick du alla rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.