Många redigerar sina bilder.
1 av 2
Många redigerar sina bilder. - Foto: Pixabay/University of Warwick
Efter attacken i Paris 2015 spreds den här felaktiga posten.
2 av 2
Efter attacken i Paris 2015 spreds den här felaktiga posten. - Foto: Skärmdump/Facebook

Många kan inte se om bilderna redigerats – kan du?

I tider av fake news är det extra viktigt att hålla sig vän med källkritiken. Klarar du av att se om de här bilderna är manipulerade?


Redigerade, eller photoshoppade, bilder har blivit så vanliga att många knappt kan se skillnad på en bild som blivit manipulerad. Det visar forskning från engelska University of Warwick.

Forskaren Sophie J Nightingale, vars huvudområde fokuserar på kognitiv psykologi, säger att det är extremt problematiskt. Hon testade över 700 deltagare om de kunde se om det var en "fejkad bild". 

Resultatet? Bara 60 procent av gångerna gissade deltagarna rätt – och bara 45 procent av deltagarna kunde peka på exakt vad som var redigerat, skriver Washington Post.

Det mest oroväckande med resultaten i forskningsstudien (som du kan läsa hela här) är att de också speglar verkligheten. Ibland så blir det ju löjligt enkelt att se vad som blivit photoshoppat – som när Melania Trumps första officiella bild hånades. Här kan du också se några sjukt roliga trollningar av folk som frågat efter en touch-up. 

Andra gånger blir det problematiskt. Som när flera manipulerade bilder delades efter attackerna i Paris 2015 och en falsk bild hyllades efter attacken i London i mars tidigare i år. Även efter attacken i Stockholm spreds det manipulerade bilder på sociala medier.

Det som personerna som deltog i studien hade svårast att tolka var mindre förändringar som exempelvis "airbrush" där personens hy exempelvis blivit av med acne. Lättast att tolka var när geometriska former ändrades i en bild. 

Oftast hände det att deltagarna kunde se att någonting var fel – men kunde inte peka ut exakt vad. 

Hörni – prova själv! Här är ett smakprov på bilderna som användes i studien:

 

 

Kolla också om du råkat dela någon av de här fejkade bilderna här!

Se också: Bloggaren anklagas för att fejka sina resebilder – är de redigerade?

/
/
/
Fick du alla rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tidigare bär-vd åtalas för grov människohandel

Krokom: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Ett urval av polisens arbete i trafiken under dagen", skriver polisen på sin hemsida.

Knarkkung får livstids fängelse i Nederländerna

En "knarkkung" döms till livstids fängelse i en av Nederländernas största rättegångar.

Macy's planerar att stänga var tredje butik

Den amerikanska mode- och klädbutikskedjan Macy's planerar att stänga 150 Macy's-butiker på tre år. Det motsvarar nästan var tredje Macy's-butik i USA.

Ung man på Grönland åtalas för 14 mordförsök

1 timme sedan
Flera personer skadades när en helikopter blev beskjuten – och sedan riktades skott mot människor på gatan. En ung man åtalas för att ha försökt mörda totalt 14 personer på södra Grönland, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau och tidningen Sermitsiaq.

Konstgjorda snögrottor räddar livet på sälungar

1 timme sedan
Vikaresälens ungar blir hemlösa när Östersjöns isar krymper. Nu testas att bygga grottor av plast och plywood för att få ungarna att överleva i ett allt varmare klimat.