Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De här 4 sakerna borde alla veta om abort

Du som är gravid bestämmer själv om du vill göra abort.
1 av 1

Du som är gravid bestämmer själv om du vill göra abort.

TT

Nyheter | 20/08/2017 18:35

Sverige har fri abort och du som är gravid bestämmer helt själv om du vill göra en eller inte. Detta står i abortlagen.

Har du koll på abort?

Abort innebär att du avbryter en graviditet. I Sverige har vi fri abort och det är den som är gravid som bestämmer om den vill utföra en. Detta står i abortlagen som omfattar även personer under 18 år. 

Är du under 18 år kan du göra en abort gratis, men oftast kostar det mellan 350-700 kronor att göra en. Då är alla läkarbesök inräknade. 

Fram till den 18:e graviditetsveckan har du rätt att göra abort utan att behöva berätta för någon varför du vill göra en. Därefter måste socialtjänsten ge tillstånd.

Om du vill göra abort efter vecka 18 måste det finnas särskilda orsaker, exempelvis om du som är gravid har problem med alkohol, droger eller om fostret fått en missbildning eller är allvarligt skadat. Även ålder kan påverka beslutet. Därför räknas vecka 22 som den absolut sista veckan för abort. Kan dock barnet klara sig utanför mammans kropp måste graviditeten fullföljas. 

Du har även rätt att ändra dig när som helst innan aborten. En graviditet kan avslutas på medicinskt sätt med hjälp av tabletter eller kirurgiskt genom en mindre operation.

Medicinsk abort

En medicinskt abort går till så att du får ett läkemedel på abortmottagningen och sedan får du gå hem. Väl hemma kan det förekomma blödningar från underlivet, men det är olika. Två dagar senare åker du tillbaka till mottagningen där du får ett nytt läkemedel som förs in i slidan. Detta läkemedel gör så att livmodern får sammandragningar och en klumpig blödning stöts ut. Det kan göra ont med medicinsk abort, men du har rätt till smärtstillande. 

Veckorna efter aborten blöder du oftast som en vanlig mens och du får även gå på kontroll hos en barnmorska eller gynekolog. 

Det är fördelaktigt med en medicinsk abort då det är skonsammare för din kropp. 

Bildkälla: Pixabay

Kirurgisk abort

Oftast används kirurgisk abort i vecka 12 eller 13 tidigast, men vissa mottagningar gör det mellan vecka 9 och 12. Du får ett läkemedel som förs in i underlivet för att mjuka upp livmoderhalsen och sedan blir du nedsövd. Läkaren påbörjar sedan aborten genom att föra in ett instrument i livmodern och suger sedan försiktigt ut fostret och moderkakan. Detta tar ungefär 20 minuter allt som allt och du får stanna kvar på mottagningen för att vila. Du blöder mindre efter en kirurgisk abort än en medicinsk abort. 

Efter aborten

Efter aborten kan det vara skönt att vila någon dag. Du kan uppleva att det gör ont, men oftast inte värre än mensvärk. Undvik även att använda menskopp eller tampong när du fortfarande blöder från aborten. Det kan öka risken för infektion. Det gäller även vaginala samlag. Din mens kommer ofta tillbaka efter 4 till 6 veckor.

En sak som också är viktig att veta är att en abort inte gör det svårare att bli gravid i framtiden. 

Stöd innan och efter aborten

Känns aborten jobbig kan du även få samtalsstöd i form av en kurator eller en psykolog. Det kan även hjälpa att prata med en närstående, det är helt upp till dig som är gravid. Du kan få samtalsstöd innan och efter aborten och det är helt kostnadsfritt. 

Viktiga fakta om abort: 

 • I Sverige har vi fri abort
 • Abort kostar oftast mellan 350-700 kronor
 • Du som är gravid bestämmer själv om du vill göra en abort
 • Du har rätt att göra abort utan att berätta för någon varför fram till 18:e graviditetsveckan
 • Du har rätt att ändra dig innan aborttillfället
 • Du kan få samtalsstöd innan och efter aborten
 • Du kan göra medicinsk abort eller kirurgisk abort
 • Medicinskt abort är skonsammare för kroppen och görs innan vecka 12. 
 • Kirurgisk abort görs oftast efter vecka 12. 
 • Du sövs ner under en kirurgisk abort
 • Du får stanna kvar på mottagningen efter aborttillfället
 • Att använda menskopp, tampong eller ha vaginalt samtal när du blöder efter aborten kan öka risken för infektion
 • Abort gör det inte svårare att bli gravid i framtiden!

I videon under kan du se hur olika abortlagar ser ut i världen. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
Har du gjort abort?