- Foto: Montage Shutterstock

Därför får vi herpes – beror på händelse för miljoner år sen

Majoriteten av befolkningen beräknas bära på mun- eller könsherpes. Hur vi fick herpes från början går långt tillbaka.


Idag beräknas 70 procent av svenskarna bära på antikroppar mot mun- eller könsherpes, enligt RFSU. Med andra ord anses majoriteten av befolkningen vara smittbärare.

Men de första människoaporna, som levde för cirka 7 miljoner år sedan, hade faktiskt inte herpes alls, skriver Videnskab.dk.

Bild: Shutterstock

Enligt forskare vid University of Cambridge fick människoarten Parathropus boisei herpes för runt 2 miljoner år sedan. Arten är den första som gick på två ben, hade liten hjärna och ett platt ansikte –  med andra ord var den en av våra förfäder.

Hur de faktiskt blev smittade av herpes tros vara genom att äta kött från smittade schimpanser. Men även P. boisei blev ätna – av den yngre människorarten Homo Erectus. De var ofta i samröre med varandra vid Turkanasjön i Kenya. 

Bild: Shutterstock

Och som ni säkert vet kan man smittas av herpes på fler sätt, bland annat genom sex. Men det kan uppenbart även smittas genom mat, eller kanske båda i det här fallet.

– Herpes kan smitta allt från människor till koraller, och varje art har sin egen uppsättning av viruset, säger studiens huvudförfattare Charlotte Houdlcroft i ett pressmeddelande till Videnskab.dk.

Läs även om hur du vet att du har en könssjukdom i munnen och varför det är större risk att smittas av en könssjukdom när en har rakat sig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du om du har herpes?
Tack för din röst!