Torsdag 16 Sep
Stockholm

Ny forskning: Turbulensen på flygplan kommer bli värre

Turbulensen ombord flygplan tros öka dramatiskt inom 30 år.
1 av 3
Turbulensen ombord flygplan tros öka dramatiskt inom 30 år. Foto: Pixabay/Twitter (montage)
Anledningen är klimatförändringar.
2 av 3
Anledningen är klimatförändringar. Foto: Pixabay
Det kan bli upp till 180 procent mer turbulens.
3 av 3
Det kan bli upp till 180 procent mer turbulens. Foto: Pixabay

Ny forskning visar att klimatförändringarna antagligen kommer påverka hur mycket turbulens det blir ombord. Och det blir mycket värre.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ny forskning innebär trubbel för den som är flygrädd. Det är nämligen så att forskare tror att turbulensen ombord kommer öka kraftigt i framtiden, skriver Telegraph.

Pixabay

Och då handlar det om så pass allvarlig turbulens att både människor och bagage kan komma att flyga runt i kabinen. Anledningen är att det kan vara en följd av klimatförändringarna som sker. Det visar en studie från University of Reading i Storbritannien.

– Turbulens ökar hela tiden runt om i världen. I alla årstider och genom olika hastigheter och altituder. Det här problemet kommer bara att bli värre om klimatförändringar fortsätter, säger Paul Williams, en av personerna bakom studien, till Telegraph.

Även om turbulens i sig är långt från en garanti för att planet kommer krascha så skadas otroligt många på grund av att passagerare inte spänner fast sig. Enligt CNBC är det den vanligaste orsaken till allvarliga skador både på passagerare och personal med hundratals fall årligen.

Du undrar säkert exakt hur mycket mer turbulens det kan komma att bli. Svaret är så pass mycket som en ökning med 180 procent vid flygningar över Atlanten exempelvis mellan Stockholm och New York. Inom Europa väntas en ökning med 160 procent.

Prognosen är satt till att det kommer bli mycket värre från och med år 2050. 

– Passagerare kan förvänta sig att den totala tiden man i vanliga fall flyger genom turbulens kommer att dubblas eller till och med tripplas på vissa rutter, säger Paul Williams.

Pixabay

Studien belyser hur viktigt det är att utveckla nya verktyg som kan förutspå turbulens vilket i sig ska minska risken för att människor ombord skadas.

Gör som kabinpersonalen faktiskt säger och håll dig fastspänd hela tiden när du sitter ner på flyget. 

Läs också om varför du aldrig ska somna innan planet lyft.

TV: Det här är den säkraste platsen att sitta på i ett flygplan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du orolig för turbulens när du flyger?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela