Turbulensen ombord flygplan tros öka dramatiskt inom 30 år.
1 av 3
Turbulensen ombord flygplan tros öka dramatiskt inom 30 år. - Foto: Pixabay/Twitter (montage)
Anledningen är klimatförändringar.
2 av 3
Anledningen är klimatförändringar. - Foto: Pixabay
Det kan bli upp till 180 procent mer turbulens.
3 av 3
Det kan bli upp till 180 procent mer turbulens. - Foto: Pixabay

Ny forskning: Turbulensen på flygplan kommer bli värre

Ny forskning visar att klimatförändringarna antagligen kommer påverka hur mycket turbulens det blir ombord. Och det blir mycket värre.


Ny forskning innebär trubbel för den som är flygrädd. Det är nämligen så att forskare tror att turbulensen ombord kommer öka kraftigt i framtiden, skriver Telegraph.

Pixabay

Och då handlar det om så pass allvarlig turbulens att både människor och bagage kan komma att flyga runt i kabinen. Anledningen är att det kan vara en följd av klimatförändringarna som sker. Det visar en studie från University of Reading i Storbritannien.

– Turbulens ökar hela tiden runt om i världen. I alla årstider och genom olika hastigheter och altituder. Det här problemet kommer bara att bli värre om klimatförändringar fortsätter, säger Paul Williams, en av personerna bakom studien, till Telegraph.

Även om turbulens i sig är långt från en garanti för att planet kommer krascha så skadas otroligt många på grund av att passagerare inte spänner fast sig. Enligt CNBC är det den vanligaste orsaken till allvarliga skador både på passagerare och personal med hundratals fall årligen.

Du undrar säkert exakt hur mycket mer turbulens det kan komma att bli. Svaret är så pass mycket som en ökning med 180 procent vid flygningar över Atlanten exempelvis mellan Stockholm och New York. Inom Europa väntas en ökning med 160 procent.

Prognosen är satt till att det kommer bli mycket värre från och med år 2050. 

– Passagerare kan förvänta sig att den totala tiden man i vanliga fall flyger genom turbulens kommer att dubblas eller till och med tripplas på vissa rutter, säger Paul Williams.

Pixabay

Studien belyser hur viktigt det är att utveckla nya verktyg som kan förutspå turbulens vilket i sig ska minska risken för att människor ombord skadas.

Gör som kabinpersonalen faktiskt säger och håll dig fastspänd hela tiden när du sitter ner på flyget. 

Läs också om varför du aldrig ska somna innan planet lyft.

TV: Det här är den säkraste platsen att sitta på i ett flygplan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för turbulens när du flyger?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.