Ett par sover tillsammans i en säng.
Ny forskning visar att man faktiskt inte kan rå för om man är sjusovare eller inte. - Foto: Shutterstock

Nej, du kan inte rå för att du är morgontrött – här är varför

Har du en partner som alltid är lite smågrinig över att du inte alls vaknade tiden du har lovat? Skyll på naturen! Enligt nya studier kan du nämligen inte rå för det.


En del av oss vaknar långt innan väckarklockan ens ringer, medan det för andra inte är särskilt konstigt att sova ända in på eftermiddagen under helgen.

Något som kan skära sig rejält om man träffar en partner som är helt olikt sig själv.

Saken är den att ingen av oss kan rå för det. Forskare har nämligen kommit fram till att det är våra gener som styr vårt sömnbehov, skriver SVT.

Det är en amerikansk studie som har gjorts på flera generationer av fruktflugor som visar att sömnbehovet är individuellt. En del behövde bara tre timmars sömn, medan andra kunde sova i 15 timmar.

Tidigare studier har visat att sovmorgon kan göra att man lever längre, vilket du kan läsa om här. Men då den nya studien visade att flugorna levde lika länge oavsett antalet timmar de sov om dygnet, tror man alltså inte att sömn och livslängd är kopplat till varandra. 

För att ta reda på varför studerade forskarna generna hos de flugor som hade störst och minst sömnbehov. De kunde då hitta 126 skillnader i 80 gener. 57 av dessa 80 gener finns även hos människor, vilket ligger som grund till varför man tror att samma forskningsresultat är applicerbart på människor.

– Vi vet att det finns individuella skillnader, vissa behöver mer sömn och andra mindre. Men vi har inte vetat riktigt varför, och nu har man visat det hos flugor. Jag kan tänka mig att det här med kortsovare och långsovare ser ut på samma sätt hos människor som hos flugor, säger Gabriella Lundkvist, dygnsrytmsforskare vid Max Plank institutet i Köln, till SVT.

Även om den amerikanska studien visade att sömn inte påverkar ens livslängd, kunde man se att personer som sover färre timmar än normalt inte håller sig friska lika mycket som normal- och långsovare.

Studieforskarna hoppas nu att resultatet kan leda fram till bättre behandling för personer som har sömnproblem.

– De gener vi har identifierat är ett första steg mot att utveckla behandlingar eller läkemedel för personer med sömnstörningar. Men vi behöver göra fler studier innan sådana behandlingar kan nå ut till patienterna, säger en av studieforskarna Susan Harbison, genetiker vid The National Heart, Lung and Blood Institute i USA  till SVT Vetenskap.

TV: Mardrömmen! Det här händer om du väcker en sovande björn

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad föredrar du?
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.