Frisk av slkohol
Den som tar ett glas ibland är ofta friskare än den som är helnykter, visar ny forskning. - Foto: TT/Pixabay

Folk som dricker alkohol är friskare än de som avstår helt

Forskning från Finland visar att de som inte dricker alkohol överhuvudtaget löper större risk att sjukskriva sig från jobbet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Gillar du att ta en liten drink, några öl eller ett glas vin då och då? Grattis, då är du förmodligen lite friskare än andra. Eller ja, åtminstone om man ska tro en finsk studie från 2018. 

Det är finska Arbetshälsoinstitutet som gjort en stor undersökning där man tittat på deltagare från Storbritannien, Frankrike och Finland. Man har där kommit fram till att personer som avstår från alkohol ofta har fler sjukdagar än de som tar sig ett glas ibland. 

Men betyder det här att det är nyttigt att dricka alkohol? Nja. 

Enligt Jenny Ervasti, en av forskarna bakom rapporten, kan resultaten ha att göra med att sjuka människor helt enkelt inte kan dricka alkohol. 

– Vissa sjukdomar, eller rättare sagt behandlingen av vissa sjukdomar, förhindrar alkoholdrickande. Det kan förklara varför de som inte dricker har fler sjukdagar, säger Ervasti till brittiska Metro. 

Så nej, det är ingen bra idé att dra några bärs i hopp om att bli frisk. Enligt finska Arbetshälsoinstitutet kan för hög alkoholkonsumtion leda till arbetslöshet eller förtidspensionering. 

Du vet väl att det är en dålig idé att dricka alkohol när du är ute i solen? Läs mer om det här!

/
Dricker du alkohol ibland?
Tack för din röst!