Forskning: De som julpyntar tidigt är lyckligare människor

- 27/10/2018, 19:31 -

Är du en av dom som börjar julpynta redan i oktober? Fortsätt med det. Det kan nämligen vara så att du är lyckligare än många andra!

Kanske är du en av dem som biter dig i läppen och tycker det är en prestige att hålla sig ifrån att julpynta ända till november? Inget fel med det, ju tidigare desto bättre.

Pynta tidigt

För visst kan det vara lite irriterande med dessa människor som går bananas med julinköpen innan snön ens hamnat på marken? Men kanske ska du hänga med dem inför denna jul?

En studie visar nämligen att de som börjar julpynta tidigt är mycket lyckligare, skriver UNLIAD. 

Väcker barndomskänslor

Psykoanalytikern Steve McKeown menar att julpyntet väcker barndomskänslor, starka känslor från jular som barn. Han menar att det också är det som gör att man blir lyckligare av pyntet, för vi blir som barn igen.

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor, säger McKeown till UNLIAD.

Han menar att det är som att förlänga stigen till julafton lite extra. Startsträckan blir längre och du får mer tid på dig att hitta tillbaka till barndomskänslorna. När man sätter upp julpyntet tidigt så förlänger man inte bara julen, man förhöjer samtidigt sina förväntningar.

Bli påmind

Hela syftet med att julpynta kan vara olika för många. Vissa vill bara ha det fint, men andra kanske vill återuppliva gamla minnen. 

– För människor som har förlorat någon närstående, kan syftet med julen bli en påminnelse av de fina stunder som de haft med denna person. Att julpynta tidigt kan få dem att känna sig nära den personen, säger psykoterapeuten Amy Morin till UNILAD.

Kanske pyntar du granen för att omedvetet vilja bli påmind om hur livet var när du fortfarande trodde på tomten? Ingen omöjlighet enligt Morin.

En annan forskning som Nyheter24 tidigare skrivit om är att morgontrötta människor oftast har högre IQ. Tycker du om att sova på morgonen? Här kan du läsa mer om forskningen.

Jul
Brukar du julpynta tidigt?