Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sömnexperten: Att börja jobba innan klockan 10 är ohälsosamt

- 17/11/2018, 22:27 -

Enligt sömnforskaren vet vi att vi behöver minst åtta timmar sömn. Ändå sover vuxna i genomsnittet cirka sex timmar per natt. Nu menar ny vetenskap att börja jobba innan klockan 10 på morgonen är ohälsosamt.

De flesta morgontrötta personer känner nog igen känslan att äta frukost halvsovande på bussen. Kanske är du en av dem som kommit till jobbet med tröjan ut och in på grund av att du varit för morgontrött för att se skillnaden när du klätt på dig? Då är det dags att spetsa öronen. 

Brittiska sömnforskaren Dr Paul Kelley vid University of Oxford, menar att den traditionella arbetsdagen "8-17" är ohälsosam, rapporterar The Times UK.

Hälsorisk

Enligt Paul Kelley innebär arbetsdagar som börjar med tidiga mornar en hälsorisk. För att få en bra hälsa ska en arbetsdag inte börja förrän, hör och häpna, klockan 10.

– Det skulle minska människors sömnbrist i stort, säger han till Daily Mail.

Body clocks

Paul Kelley beskriver flera olika typer av sömnpersonligheter i sin nysläppta bok Body Clocks. 

Kelley menar att mångas arbetstider gör så att människor tvingas leva onaturligt, och att vi ignorerar våra naturliga mat- och sovklockor för att anpassa oss till jobbet. Om Kelley fick bestämma tycker han att cheferna borde ge upp "9-17"-arbetsdagarna helt. 

Han tycker istället att alla arbetsdagar borde börja klockan 10. 

– Arbetsdagar som startar klockan 10 skulle vara det mest rättvisa om man ska sätta en tid för alla. Det skulle minska människor sömnbrist i stort, säger Paul Kelley till Daily Mail.

Sömnforskaren menar att det skulle minska sömnbristen oerhört hos människor i arbetslivet om det åtgärdades. 

Produktivitet

Men det ska inte bara vara mer hälsosamt att gå upp senare, det kan även göra dig mer produktiv.

– Vi vet att vi behöver minst åtta timmar sömn, men ändå sover vuxna i genomsnittet cirka sex timmar per natt. Det är inte konstigt att så många lider av sömnbrist, rapporterar Metro UK.

Skönt med sovmorgon, men vad skulle chefen säga om det egentligen?

Nyheter24 har tidigare skrivit om en forskning som visar på att en dålig chef kan göra dig sjuk. Här kan du läsa mer om det.

Börjar du jobba innan klockan 10?