labriatorium, dödlig svamp
Dödlig svamp - Foto: Wikimedia Commons / Pixabay

Forskare slår larm: Denna mögelsvamp kan döda

Svampinfektion, kanske inte något som klingar bra i örat? Men något som är mindre känt med svampinfektion är att 1,5 miljoner människor dör av det – varje år. Forskare slår nu larm, då svampen är allt mer resistent mot läkemedel.


Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som riskerar att dö av svampinfektion. Men senaste åren har det visats att även personer friska som nötkärnor har påverkats avsevärt.

Konsekvens av influensa

Enligt en seniorforskare kan den farliga svampinfektionen börja med en vanlig influensa.

– Det kan till exempel vara personer som är intagna till intensivvården med allvarlig influensa. Efter influensan får man en sekundär svampinfektion i lungorna. Svampen visar sig då vara resistent, och sedan dör de insjuknade, säger seniorforskaren Ida Skaar vid statens veterinärinstitut till norska nyhetsbyrån Norsk Telegrambyrå.

Aspergillus fumigatus heter den dödliga svampen och kan orsaka dödliga infektioner. Den har även utvecklat riktigt höga resistensnivåer mot behandlingar för svampinfektionen, exempelvis antibiotikan Azoler.

Lika många dödsfall av svampinfektion som av tuberkulos och malaria

Skaar menar att det varje år dör lika många av svampinfektioner som av tuberkulos och malaria. Trots det är statistiken på allvarliga svampinfektioner underrapporterad.

– Ändå talas det knappt om alls. Svampen utvecklar samtidigt motstånd mot de medel som används för behandling. Och det motståndet sprider sig över hela världen, men det diskuteras inte heller, säger seniorforskaren.

Svampen Aspergillus fumigatus. Bildkälla: Wikipedia

Azoler

En av orsakerna till att resistensen ökar är att Azoler används för annat än behandling av just svamp. Exempelvis ser vi det användas i jordbruket, till golfbanor och vid behandling av trä, rapporterar norska Firda.

–  I princip så bidrar den ökade användningen av Azoler till ökad risk för resistensutveckling, menar seniorforskaren. 

Men Skaar menar också att utvecklingen av resistensen faktiskt kan sakta ner. Så nu ska världens främsta expertis inom svampmotstånd samlas i Oslo, Norge, för att diskutera den utmaningen om mögelsvampens växande resistens mot antibiotikan Azolen. 

Senaste åren har resistensen mot olika antibiotika övervakats, vilket också visat sig vara användbart. Nu hoppas seniorforskaren att det kommer bli en liknande utveckling med svampar, rapporterar norska Aftenposten

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du klarar dig från att bli smittad av magsjuka. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft en svampinfektion någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

1 timme sedan
Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

1 timme sedan
Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.