Forskare slår larm: Denna mögelsvamp kan döda

- 23/01/2019, 22:10 -

Svampinfektion, kanske inte något som klingar bra i örat? Men något som är mindre känt med svampinfektion är att 1,5 miljoner människor dör av det – varje år. Forskare slår nu larm, då svampen är allt mer resistent mot läkemedel.

Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som riskerar att dö av svampinfektion. Men senaste åren har det visats att även personer friska som nötkärnor har påverkats avsevärt.

Konsekvens av influensa

Enligt en seniorforskare kan den farliga svampinfektionen börja med en vanlig influensa.

– Det kan till exempel vara personer som är intagna till intensivvården med allvarlig influensa. Efter influensan får man en sekundär svampinfektion i lungorna. Svampen visar sig då vara resistent, och sedan dör de insjuknade, säger seniorforskaren Ida Skaar vid statens veterinärinstitut till norska nyhetsbyrån Norsk Telegrambyrå.

Aspergillus fumigatus heter den dödliga svampen och kan orsaka dödliga infektioner. Den har även utvecklat riktigt höga resistensnivåer mot behandlingar för svampinfektionen, exempelvis antibiotikan Azoler.

Lika många dödsfall av svampinfektion som av tuberkulos och malaria

Skaar menar att det varje år dör lika många av svampinfektioner som av tuberkulos och malaria. Trots det är statistiken på allvarliga svampinfektioner underrapporterad.

– Ändå talas det knappt om alls. Svampen utvecklar samtidigt motstånd mot de medel som används för behandling. Och det motståndet sprider sig över hela världen, men det diskuteras inte heller, säger seniorforskaren.

Aspergillus fumigatus
Svampen Aspergillus fumigatus. Bildkälla: Wikipedia

Azoler

En av orsakerna till att resistensen ökar är att Azoler används för annat än behandling av just svamp. Exempelvis ser vi det användas i jordbruket, till golfbanor och vid behandling av trä, rapporterar norska Firda.

–  I princip så bidrar den ökade användningen av Azoler till ökad risk för resistensutveckling, menar seniorforskaren. 

Men Skaar menar också att utvecklingen av resistensen faktiskt kan sakta ner. Så nu ska världens främsta expertis inom svampmotstånd samlas i Oslo, Norge, för att diskutera den utmaningen om mögelsvampens växande resistens mot antibiotikan Azolen. 

Senaste åren har resistensen mot olika antibiotika övervakats, vilket också visat sig vara användbart. Nu hoppas seniorforskaren att det kommer bli en liknande utveckling med svampar, rapporterar norska Aftenposten

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du klarar dig från att bli smittad av magsjuka. Det kan du läsa mer om här.

Har du haft en svampinfektion någon gång?