Kvinna med smartphone
Det finns ett enkelt knep om man använder mobilen för mycket. - Foto: Pixabay

Superenkla knepet – så slutar du stirra ner i mobilen hela tiden

Svårt att släppa taget om mobilen? Tappat koncentrationsförmågan? Lite ont i nacken kanske? Lugn, det finns enkla sätt att dra ner på skärmtiden.


Hur ofta sitter du och kollar igenom dina appar på telefonen och frågar dig själv: ”Vänta, varför har jag ens mobilen uppe?”.

Du är verkligen inte ensam. Runt om i världen finns miljoner människor som varje dag lägger lite för mycket onödig tid stirrandes ner på den lilla rektangulära mobilskärmen, och för vissa är det ett beroende. 

Forskning har visat att det finns mängder av fördelar med att faktiskt släppa blicken från skärmarna och titta på den verkliga världen då och då. 

I en intervju med New York Times berättar författaren och journalisten Cathrine Price om mobilberoende och hur man kan bli en helt annan människa om man lägger ner mobilen oftare. 

Och hon har några enkla knep. 

1. Gummibandsknepet

Ofta tar du upp mobilen utan att du märker det. Det kanske till och med är en reflex när du är uttråkad eller väntar på något. 

Sätt ett gummiband kring mobilen. Det gör att du måste flytta på det varje gång du använder mobilen, vilket uppmärksammar din hjärna på vad du faktiskt gör. Det kommer göra dig mer uppmärksam på ditt beteende. 

2. Var laddar du mobilen?

Ladda inte mobilen i sovrummet. Folk som inte laddar mobilen bredvid sängen på natten är gladare än de som gör det? Nu kanske du tänker ”Men jag använder ju mobilen som väckarklocka faktiskt!!!”

Lugn, en bra väckarklocka kostar från hundra spänn och uppåt. Det är ingen kostnad, det är en investering. Cathrine Price själv laddar sin mobil i en stängd garderob.

3. Se dig omkring

Nästa gång du åker buss eller är ute bland folk, se dig omkring. Visst sitter alla och stirrar ner i mobilerna, och visst ser det väldigt märkligt ut när man tänker efter? 

– Det är som att se en släkting naken – man kan inte få det osett, säger Price till New York Times. 

4. Detox

När du vant dig vid att inte ha din mobil med dig precis hela tiden överallt så är det dags att ta nästa steg – totalt skärmförbud. 

Cathrine Price rekommenderar minst 24 timmar utan skärmar. Kanske under en helg när du inte har några planer? Ingen tv, inget Netflix eller tv-spel, ingen dator. Se efter vad din hjärna hittar på, hur det känns att vara uttråkad, vad du tänker när du tvingas vara ensam med dina tankar. 

De kommer garanterat märka en väldigt stor skillnad. 

Lycka till!

Har du svårt att sova? Här är några enkla tips som kommer hjälpa dig!

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Kommer du testa detta?
Tack för din röst!