Svårt att sova? Här är fem knep som ger dig en god natts sömn

- 24/02/2019, 19:12 -

Har du ofta svårt att slå dig till ro när det är sovdags? Nyheter24 listar fem saker som du kan testa innan du ger upp hoppet om en god natts sömn.

Finns det något värre än när klockan ringer och det känns som att man inte sovit en enda sekund? Det där med att ligga vrida och vända sig i sängen utan att kunna somna är nog ingen favoritsyssla hos många. 

Kille som inte kan sova
Att inte kunna somna kan vara bland det värsta som finns. Bildkälla: Pixabay

Har du provat att räkna alla fåren i världen och fortfarande inte lyckats somna? Kanske har vi lösningen? Här kommer fem tips på saker att prova för dig som inte kan sova!

1. Drick vatten

Ja det där med vätska är verkligen underskattat ibland. På morgonen har hjärnan mindre massa, på grund av distributionen av vätskor runtom i kroppen. Men tänk också på de många timmarna kroppen är helt utan återfuktning när du sover.

– På grund av detta där det viktigt att dricka ett glas vatten innan du lägger dig och ett efter att du vaknat. En större, återfuktad hjärna innebär ökat blodflöde, mer syre och tillgång till näringsämnen - vilket tillåter ökad koncentrationsförmåga, förbättrat humör och bättre sömn, säger Dr. Kirti Salwe Carter och Rob Carter III, författare till boken The morning mind till Elite daily.

En hand och ett glas vatten
Vätska kan verkligen vara underskattat. Bildkälla: Pixabay

2. Inget ljus

Släck och stäng ner allt som har med ljus att göra. Vi snackar dator, tv, mobil – rubbet! Helst ska du släcka alla starka lampor och lägga ifrån dig mobilen minst en timme innan du planerat att sova. 

– Produktionen av hormonet melatonin är avgörande för ett bra sovmönster och behöver mörker för att kunna produceras. Så under timmarna innan du ska sova är det högst förmånligt att minska exponeringen av artificiellt ljus, fortsätter Dr. Kirti Salwe Carter och Rob Carter III till Elite daily.

Glödlampor
Se till att ha mörkt runt omkring dig när det är dags för att sova. Bildkälla: Pixabay

3. Hitta den rätta positionen

Dr. Kirti Salwe Carter och Rob Carter III till Elite daily. Om rätt sovposition känns oviktigt för dig så gäller det att tänka om. För sömn i rätt position är viktigt för att få en riktigt god natts sömn.

– När du sover på rygg ska din nacke och ditt huvud linjera med kroppen. Om din kudde är för stor kommer den pusha ditt huvud framåt, och böja din ryggrad på ett onaturligt sätt och därmed skapa fysisk obalans, avslutar Dr. Kirti Salwe Carter och Rob Carter III till Elite daily.

Tjej som sover
Har du koll på vilken sovposition du trivs bäst att somna i? Bildkälla: Pixabay

4. Skippa kaoset – håll det rent och snyggt hemma

Brukar du ha det stökigt hemma? Det kan faktiskt vara en avgörande faktor till att du då har svårt att somna om nätterna. Det är nämligen så att det kan vara svårt att slappna av om du har en stökig omgivning. Ja, det är sant. Så en bra idé kan vara att ha det städat omkring dig när det är läggdags.

Såklart behöver du inte ha det kliniskt rent och renskurna golv varenda dag. Det kan räcka med att bara plocka i ordning lite hemma, så att det inte är totalt kaosartat. 

Ställ tillbaka saker på sin plats. Och har saker inte en specifik plats hemma hos dig, då kan det vara dags att börja organisera. 

Dammsugare
En extra dammsugning är inte helt fel om du vill somna gott. Bildkälla: Pixabay

5. Inga underkläder

Brukar du sova i pyjamas? Då kan du prova att sova utan underkläder under den nattliga outfiten. Har du lust kan du faktiskt strunta i pyjamasen också. Det hjälper nämligen kroppen att släppa på stressen som i sin tur leder till bättre sömn.

– Detta kanske låter märkligt, men att ta av dina underkläder är ett symboliskt sätt att släppa dagens stress och omfamna nattens lugn, säger Ibinye Osibodu-Onyali, som är licenserad äktenskaps- och familjeterapeut till Elite daily.

Underkläder på torklina
Det är inte säkert att underkläderna behövs när det är sovdags. Bildkälla: Pixabay

Är du intresserad av att läsa mer om sömn? Nedan finns flera användbara artiklar som handlar om just att sova. 

Hur länge borde man sova? Sömnforskaren svarar

Därför är du ofta sömnig när du vaknar – och så blir det bättre

Här är de bästa och sämsta sätten att sova på

Sömnbrist – så påverkar det dig negativt

Sömnexperten: Att börja jobba innan klockan 10 är ohälsosamt

Här är 11 saker du inte borde äta innan du ska sova

Militärens teknik: Så somnar du på 2 minuter

Brukar du ha svårt att sova?