Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cannabis kan orsaka allvarliga psykiska sjukdomar

- 20/03/2019, 08:33 -

Cannabis kan vara riktigt farligt. Det visar en ny internationell studie. Den som börjar röka starkt gräs tidigt kan drabbas av svåra psykiska sjukdomar.

Att röka gräs är tydligen inte alls speciellt nyttigt. Det visar en helt ny forskningsstudie från Kings Collage i London, och som publicerats i tidningen The Lancet.

Forskare har studerat hur olika typer av cannabis påverkar den som röker, och tittat på de psykologiska effekterna, alltså hur weed påverkar hjärnan. 

Man har kommit fram till att cannabis kan öka riskerna för psykiska sjukdomar som schizofreni och paranoia – störst är risken för den som röker varje dag. 

Speciell form av cannabis extra farlig

Men det är en speciell typ av cannabis som är extra farlig – nämligen den med hög THC-halt. Den som börjar röka starkt cannabis i tonåren löper dubbelt så stor risk att drabbas av psykiska sjukdomar, visar studien. 

”Cannabis med en hög koncentration av THC har mer skadliga effekter på mental hälsa än mildare former av cannabis”, skriver forskarna i den stora internationella studien. 

I studien har forskare jämfört data från sex olika länder med varierande cannabislagstiftning, och kommit fram till att psykos var vanligare bland personer som röker cannabis dagligen. 

Av de drygt 2 000 personer man undersökte rökte 37 procent av de som drabbats av psykos cannabis dagligen.

– Högpotent cannabis bidrar till psykiska sjukdomar, men förklarar det inte helt och hållet, säger Marta Di Forti, som sammanställt studien, till CNN. 

Om inte denna starka form av cannabis skulle finnas skulle var tionde fall av psykos i Europa kunna undvikas, skriver forskarna i rapporten. 

Toppolitikern om att röka cannabis: "Inget långvarigt..."