Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan den snart vara här! Alkoholen som inte ger bakfylla

- 28/03/2019, 11:38 -

Trött på att vakna och må skit bara för att du råkade ta några glas vin med kompisarna kvällen innan? Nu håller en engelsk forskare på att utveckla en helt ny alkohol – utan bieffekter.

Gillar du att dricka alkohol, men hatar att bli bakis? Du är inte ensam.

Sen urtidernas begynnelse har människan kämpat med det svåra dilemmat: är det värt att dricka när man mår skit dagen efter?

Men nu kan faktiskt en lösning vara på väg! Det är en den brittiska forskaren David Nutt vid Imperial Collage i London som håller på att utveckla en syntetisk alkohol, som helt tar bort de negativa konsekvenserna av drickande. 

Ja, du läste rätt. En alkohol som gör dig trevlig och pratglad, men som inte skadar hälsan på något sätt. 

Medlet, som kallas Alcarelle, håller just nu på att testas, och man hoppas att snart kunna få ut det på marknaden. Enligt Nutt ska medlet inte ha samma cancerframkallande effekter som alkohol, och inte heller orsaka bakfylla. 

Enligt Nutt kommer det heller inte spela någon roll hur mycket Alcarelle man får i sig, man kommer aldrig bli aspackad på det. 

– Vi vet vilka områden i hjärnan som får ”positiva” effekter av alkohol. Det är komplicerat, men det går att rikta in sig på just de områdena, säger Nutt till The Guardian. 

Han håller just nu på att fixa fram den perfekta molekylen, och har tagit emot miljontals pund i finansiering. 

"Mycket komplicerat"

Låter det för bra för att vara sant? Ja, risken är det faktiskt blir svårt att genomföra baksmällefri alkohol. 

Vi ringde upp alkoholforskaren och överläkaren Kai Knudsen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ställde några frågor. Knudsen tycker att idén låter spännande, men vill framhäva att Nutt är mycket kontroversiell i forskarvärlden, inte minst med tanke på hans liberala inställning till narkotika. 

– Det är en väldigt spännande idé, men det är inte så lätt. Som jag förstår det har han ingen färdig produkt, och han vill heller inte säga vad han har på gång, säger Knudsen till Nyheter24

Och ja, att framställa ett medel som bara gör en lite göttig en stund utan biverkningar är så klart väldigt komplicerat. 

– Jag tror inte det kommer bli någon jättehit. Det här är mycket komplicerat, det finns mängder av exempel i historien där man försökt ersätta farliga medel med andra substanser och fått helt oväntade negativa bieffekter, säger Kai Knudsen och tar upp mardrömsexempel som GHB och heroin. 

Så, man kanske inte kan hoppas på att det här kommer finnas att köpa snart?

– Tanken är frestande men det är naivt. Alkohol är ju mycket mer än bara berusningen, det handlar om smak, kultur och produktion med en flera tusen år av historia, säger Knudsen. 

MER: Här blir Nyheter24:s stackars reporter Sebastian riktigt på kanelen – och testar kända bakfyllekuren

Vill du sprit utan bakfylla?