Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför gråter du lätt : "Social eller manipulativ"

- 01/06/2019, 08:23 -

Vissa är riktiga tårdrypare medan andra kan gå igenom hela livet utan att fälla en tår. Men varför gråter vissa så lätt? Det reder Nyheter24 ut här.

Tycker du att det är jobbigt att gråta? Det behöver du inte göra – det är snarare icke-gråtarna som det kan vara jobbigt för. Det visar iallafall den senaste gråt-forskningen. Här är allt du vill veta om lipsillar!

Endast människor

Först och främst – att gråta är mänskligt, bokstavligt talat. Av alla djur är det nämligen bara människan som gråter. Andra arter kan dock reagera på smärta med tårfyllda ögon, men känslomässigt gråt är det bara människan som står för. Och anledningen kan mycket väl vara social, skriver Time.

Gråter
Bildkälla: Pixabay

Social eller manipulativ  

Tårar är ett svårstuderat ämne och därför finns inga definitiva svar till varför vi gråter som vi gör. Det finns dock en hel del teorier – och de flesta bottnar i att tårar har en social funktion.  

Till exempel är en tolkning att människor som gråter mycket har ett behov av att väcka empati hos andra. Det här kan i sin tur peka mot att man söker efter sociala relationer i högre grad än icke-gråtare.

Kompisar
Bildkälla: Pixabay

En annan, mindre trevlig teori, är att människor som gråter mycket är manipulativa. Här utgår man istället ifrån att människor tidigt lär sig att gråt skapar reaktioner – något vissa sedan nyttjar till sin fördel.

Aggressiva icke-gråtare 

Nästa fråga – om gråtande är så sammankopplat med sociala relationer, vad säger det om människor som inte gråter? Inte så bra saker, enligt forskningen. 

Det finns nämligen studier som pekar mot att människor som gråter sällan till aldrig har mindre meningsfulla reaktioner. Det är också vanligt att dessa människor känner starkare negativa känslor såsom ilska, äckel och aggressivitet. 

Arg
Bildkälla: Pixabay

Alltså, gråt så mycket du vill. Det kan mycket väl ge dig flera goda vänner – iallafall om vi ska tro på forskningen.

Läs även: 5 anledningar till att du borde gråta mer

Har du lätt till gråt?