Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Äpplen innehåller miljontals bakterier

- 24/07/2019, 19:30

Gillar du äpplen? Då kan vi ha tråkiga nyheter, frukten innehåller nämligen stora mängder bakterier. Miljontals närmare bestämt.

100 miljoner bakterier – hur låter det? Kanske inte så aptitretande, men det är vad som finns i ett vanligt äpple – det visar ny forskning. 

Stora mängder bakterier 

En ny studie föreslår att äpplen innehåller stora mängder bakterier – 100 miljoner för att vara mer exakt. I alla fall om man räknar med både kärna och stjälk. 

Om man endast äter äppelköttet får man "bara" i sig drygt 10 miljoner bakterier.

"Koloniserar" magen

Studien visar även att organiska äpplen innehåller en större mångfald av bakterier än konventionella äpplen. Antalet bakterier var dock ungefär detsamma – det vill säga i miljontal. 

På frågan hur bakterierna påverkar magen svarar Gabriele Berg, professor på Graz University of Technology, såhär till brittiska Metro:

– Bakterien, svamp och virus i vår mat koloniserar tillfälligt vår mage. Tillberedning dödar de flesta av dessa, så råa frukter och grönsaker är särskilt viktiga källor för tarmbakterier.

Lägg märke till ordet "viktiga" – studien antyder nämligen att bakterierna nödvändigtvis inte behöver vara något dåligt för oss. 

Äpplen
Bildkälla: Pixabay

Organiska äpplen att föredra 

Mer specifikt indikerar studien att bakterierna i organiska äpplen är att föredra. Dessa har nämligen en större mångfald och är mer balanserade än bakterierna i konventionella äpplen, enligt studien. 

I konventionella äpplen kunde man däremot hitta bakterier som i andra fall visat sig kunna orsaka sjukdomar, skriver brittiska Metro

Alltså – fortsätt njut av äpplen, man kanske organiska framöver!

Läs även: Gillar du friterad mat? Då har vi riktigt dåliga nyheter