Applen-innehaller-miljontals-bakterier
Äpplen innehåller miljontals bakterier - Foto: Pixabay, Pixabay

Ny forskning: Äpplen innehåller miljontals bakterier

Gillar du äpplen? Då kan vi ha tråkiga nyheter, frukten innehåller nämligen stora mängder bakterier. Miljontals närmare bestämt.


100 miljoner bakterier – hur låter det? Kanske inte så aptitretande, men det är vad som finns i ett vanligt äpple – det visar ny forskning. 

Stora mängder bakterier 

En ny studie föreslår att äpplen innehåller stora mängder bakterier – 100 miljoner för att vara mer exakt. I alla fall om man räknar med både kärna och stjälk. 

Om man endast äter äppelköttet får man "bara" i sig drygt 10 miljoner bakterier.

"Koloniserar" magen

Studien visar även att organiska äpplen innehåller en större mångfald av bakterier än konventionella äpplen. Antalet bakterier var dock ungefär detsamma – det vill säga i miljontal. 

På frågan hur bakterierna påverkar magen svarar Gabriele Berg, professor på Graz University of Technology, såhär till brittiska Metro:

– Bakterien, svamp och virus i vår mat koloniserar tillfälligt vår mage. Tillberedning dödar de flesta av dessa, så råa frukter och grönsaker är särskilt viktiga källor för tarmbakterier.

Lägg märke till ordet "viktiga" – studien antyder nämligen att bakterierna nödvändigtvis inte behöver vara något dåligt för oss. 

Bildkälla: Pixabay

Organiska äpplen att föredra 

Mer specifikt indikerar studien att bakterierna i organiska äpplen är att föredra. Dessa har nämligen en större mångfald och är mer balanserade än bakterierna i konventionella äpplen, enligt studien. 

I konventionella äpplen kunde man däremot hitta bakterier som i andra fall visat sig kunna orsaka sjukdomar, skriver brittiska Metro

Alltså – fortsätt njut av äpplen, man kanske organiska framöver!

Läs även: Gillar du friterad mat? Då har vi riktigt dåliga nyheter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du äpplen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.