Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare kan skjuta upp klimakteriet i upp till 20 år

- 05/08/2019, 10:32

Läkare kan nu skjuta upp klimakteriet i upp till 20 år, detta efter ett nytt medicinskt genombrott som gör det möjligt att lura den biologiska klockan.

Klimakteriet, också kallat "övergångsåldern" är den tid i livet då mensen upphör för kvinnor. När detta händer förändras hormonbalansen i kroppen, något som också kan medföra flera besvär, skriver Vårdguiden.

Och nu kan en ny behandling skjuta upp den för vissa jobbiga perioden.

Lurar biologisk klocka 

Behandlingen är den första av sitt slag och "lurar" den biologiska klockan till att tro att den är yngre än den faktiskt är. Proceduren tar endast 30 minuter och involverar att avlägsna en bit av livmodern som sedan blir nedfryst i minus 150 grader. 

Frysa ägg
Bildkälla: Wong Maye-E/AP

Vävnaden förvaras sedan i en is-bank tills kvinnan når klimakteriet. Då tinas vävnaden upp igen för att sedan placeras i kvinnan. Detta kickar igång hormonerna vilket i sin tur fördröjer klimakteriet. 

Gynnsam vid hälsobesvär

Behandlingen kan bland annat hjälpa de kvinnor som upplever hälsoproblem i samband med klimakteriet. Till exempel kan en del kvinnor få hjärtproblem och även ångest är vanligt att få i anknytning till förändringen.

Dock har behandlingen inte nått Sverige än och kostar därav en slant – mer specifikt mellan 35 000 tusen till 80 000 kronor. Företaget som utför behandlingen heter ProFaM och är lokaliserade i Birmingham, Storbritannien, skriver The Times.

Läs även: Så fungerar IVF – här är allt du behöver veta

Är du i klimakteriet?