Lakare-kan-nu-skjuta-upp-klimakteriet-i-upp-till-20-ar
Läkare kan nu skjuta upp klimakteriet i upp till 20 år - Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Läkare kan skjuta upp klimakteriet i upp till 20 år

Läkare kan nu skjuta upp klimakteriet i upp till 20 år, detta efter ett nytt medicinskt genombrott som gör det möjligt att lura den biologiska klockan.


Klimakteriet, också kallat "övergångsåldern" är den tid i livet då mensen upphör för kvinnor. När detta händer förändras hormonbalansen i kroppen, något som också kan medföra flera besvär, skriver Vårdguiden.

Och nu kan en ny behandling skjuta upp den för vissa jobbiga perioden.

Lurar biologisk klocka 

Behandlingen är den första av sitt slag och "lurar" den biologiska klockan till att tro att den är yngre än den faktiskt är. Proceduren tar endast 30 minuter och involverar att avlägsna en bit av livmodern som sedan blir nedfryst i minus 150 grader. 

Bildkälla: Wong Maye-E/AP

Vävnaden förvaras sedan i en is-bank tills kvinnan når klimakteriet. Då tinas vävnaden upp igen för att sedan placeras i kvinnan. Detta kickar igång hormonerna vilket i sin tur fördröjer klimakteriet. 

Gynnsam vid hälsobesvär

Behandlingen kan bland annat hjälpa de kvinnor som upplever hälsoproblem i samband med klimakteriet. Till exempel kan en del kvinnor få hjärtproblem och även ångest är vanligt att få i anknytning till förändringen.

Dock har behandlingen inte nått Sverige än och kostar därav en slant – mer specifikt mellan 35 000 tusen till 80 000 kronor. Företaget som utför behandlingen heter ProFaM och är lokaliserade i Birmingham, Storbritannien, skriver The Times.

Läs även: Så fungerar IVF – här är allt du behöver veta

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du i klimakteriet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.