Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Tre koppar kaffe om dagen ökar risken för migrän

- 09/08/2019, 21:29

Är du en kaffe-älskare? Då kan vi ha tråkiga nyheter. En ny studie visar nämligen att drycken är förknippad med migränattacker, i alla fall om man dricker ett visst antal koppar.

Om du lider av migrän kan det vara en bra idé att dra ner på kaffe-drickandet. En ny studie visar nämligen att ett visst antal kaffekoppar drastiskt ökar risken för att få huvudvärk.

Antalet koppar avgörande

En forskningsgrupp på Harvard University har hittat ett intressant samband, mellan kaffe och migrän. Det är dock inte drycken i sig som ställer till det – utan hur mycket man konsumerar av den. 

40 procent ökad risk

Studien följde 98 personer som regelbundet får migränattacker. Först fick deltagarna dricka en till två koppar kaffe om dagen, något som inte ledde till någon skillnad i antalet attacker. 

Om man gav dem en kopp till hände dock något intressant – då ökade risken för migrän med 40 procent. Om deltagarna drack två koppar kaffe till, totalt fem koppar, ökade risken för migrän med hela 161 procent, skriver DailyMail.

Migrän
Bildkälla: Øijord, Thomas Winje/TT

Orsaken till migrän okänd 

I Sverige lider av sju av tio personer av migrän – en sprängande huvudvärk som ofta pågår i ett halvt till ett dygn, skriver Vårdguiden. Orsaken till den jobbiga huvudvärken är ännu inte helt känd men forskning har bland annat hittat samband mellan åkomman och stress. Och nu även kaffe. 

Läs även: Därför sätter kaffe igång magen

Brukar du få migrän?