Det-här-är-en-blind-vagina
Det här är en blind vagina - Foto: Pixabay, Emojipedia

Det här är en "blind vagina" – så vet du om du har en

Om du har en vagina är du nog bekant med några åkommor man kan få – såsom svamp eller urinvägsinfektion. Men visste du att man kan ha en "blind vagina"? Så är det, och här är symtomen att hålla utkik efter.


Först och främst, vad är en blind vagina? Namnet kan tyckas missvisande men åkommans andra benämning "dead end vagina" är något mer förklarande. 

En blind vagina är nämligen ett kvinnligt könsorgan med en väldigt kort slidkanal – något som kan ställa till det på flera sätt.

Hur skiljer sig en blind vagina?

Generellt är en slida mellan sju till tio centimeter lång. En kvinna med en blind vagina kan däremot ha en så kort kanal som två centimer – något som kan medföra både reproduktions- och sexuella besvär. 

Vad är symtomen? 

Att slidkanalen är så kort betyder ofta att den inte fortsätter enda upp till livmodern. Det här innebär också att många med åkomman inte får mens, vilket är ett av flera symtom. 

Blinda vaginor har ofta en slidkanal som inte är kopplad till livmodern. Bildkälla: Pi Frisk/SvD/TT

Andra symtom är stora svårigheter med att penetrationssex och framförallt att det gör väldigt ont att ha sex. 

Om du inte upplevt problem med detta tidigare behöver du inte oroa dig, en blind vagina är nämligen en medfödd åkomma. 

Tillståndet är också relativt ovanligt men förekommer oftare hos så kallade "intersex personer", vilket är en paraplyterm för personer som har både en kvinnlig och manlig anatomi. 

Hur behandlar man åkomman? 

Om du misstänker att du har en blind vagina rekommenderas du uppsöka en läkare. Det finns nämligen andra åkommor med liknande symtom, såsom vestibulit som också ger svårigheter med penetrationssex, som i så fall bör uteslutas innan vidare behandling. 

Om det skulle visa sig att du ha en blind vagina är det troligt att du kan behöva en operation, vilket är den främsta behandlingen för åkomman, skriver brittiska Metro

Läs även: Så påverkas vaginan av snabbmat och dålig kost

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.