Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning visar: Hundägare löper mindre risk för hjärtsjukdomar

- 26/08/2019, 19:28

Har du en fyrbent vän som alltid går vid din sida? Grattis, då är det också mindre risk att du kommer drabbas av hjärtsjukdomar. Det visar en ny studie som djupdykt i sambandet mellan djur och hälsa – där hundägare sticker ut som särskilt sunda.

Att äga en hund är inte bara mysigt och roligt – det kan även vara en riktig mirakelkur för hälsan. Det visar ny forskning som har undersökt sambandet mellan hjärtsjukdomar och att äga ett djur. 

Resultatet? Att du definitivt bör ha en fluffig vän, allra helst en hund. 

Jämförde hundägare med icke-hundägare 

Forskningen är en del av en längre studie som påbörjades 2013 och ska avslutas 2030. Var femte år har undersökningen en uppföljning och redan nu har särskilda samband börjat visa sig. 

I uppföljningen för 2019 undersöktes totalt 1,769 personer som inte har någon tidigare historia av hjärtsjukdomar. Dessa personer mättes utifrån värden såsom BMI, aktivitetsnivå, kostvanor, blodtryck och kolesterol – det vill säga nivåer som är kopplade till hjärtsjukdomar.

Därefter delades de in i tre grupper: Hundägare (746 personer), icke-djurägare (1023 personer) och djurägare till något annat djur (317 personer). Och här blev det tydligt att de med hund har en stor hälso-fördel. 

Hund
Bildkälla: Pixabay

Hundägare hälsosammaste gruppen

Om man ser till de personer som hade bäst värden fanns en generell gemensam nämnare – de ägde en hund. Dessa hade överlag bättre kostvanor samt ägnade sig åt mer fysisk aktivitet – något som gör att de löper mindre risk för hjärt-besvär.

Att äga en hund verkar alltså sporra en hälsosam livsstil – ett gosigare recept för ett långt och lyckligt liv!

Läs även: Så sörjer hundar när de förlorar en familjemedlem