Genombrottet: Snart kan forskare transplantera vaginalvätska

- 21/09/2019, 22:31

Bakteriell vaginos är ett tillstånd som kan ställa det rejält. Än så länge är det svårt att få bukt med problemet, något ett amerikanskt forskningsteam jobbar stenhårt på att ändra. Och deras metod är minst sagt innovativ.

Bakteriell vaginos uppstår när bakteriefloran i slidan rubbas. Åkomman är förknippad med en rad problem, såsom minskad fertilitet och högre risk att smittas med klamydia. Med andra ord – inget roligt tillstånd att dras med. 

Som tur är jobbar forskare stenhårt på att hitta behandlingar för obalansen, och en metod är särskilt påhittig. 

Ny behandling 

En forskningsgrupp från Johns Hopkins University har tacklat bakteriell vaginos på ett minst sagt unikt sätt. I en studie har de börjat ta de första stegen mot en behandling som kan bota åkomman – att transplantera vaginalvätska. Ja, du läste rätt. 

Vaginalvätska
Bildkälla: Shutterstock

Idé från samkönat sex

Forskarnas förhoppning är att vaginalvätska från kvinnor med en balanserad bakterieflora ska kunna rätta till den bakteriella vaginosen. Idéen är delvis inspirerad från kvinnor som har samkönat sex, då detta har visat sig bota åkomman. 

"Det finns epidemiologiska bevis på att den här redan sker. Till exempel mellan kvinnor som har sex med kvinnor", skriver forskaren Ethel D. Weld i ett pressmeddelande.

Säkra urvalsprocessen 

Weld ser stora fördelar med forskningen, men hon är också noggrann med att poängtera att det fortfarande finns saker som behöver redas ut innan behandlingen kan lanseras. Till exempel måste en säker urvalsprocess utvecklas så att de som donerar vaginalvätska inte bär på svårupptäckta sjukdomar.

Nuvarande behandling  

Den nuvarande behandlingen mot bakteriell vaginos är antibiotika eller antiseptika. Medicinen appliceras antingen som en kräm, tas oralt eller förs in i slidan, skriver 1177 Vårdguiden.

Det är dock vanligt att åkomman kommer tillbaka efter någon månad. Detta gör att behovet efter en ny behandling är stor – och kanske kan vaginalvätska transplantation vara just lösningen.

Läs även: Det här är en "blind vagina" – så vet du om du har en

Skulle du kunna donera vaginalvätska?