Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning visar: Att bada har bättre effekt än träning

- 06/10/2019, 22:33

Att ta ett varmt bad är alltid trevligt, och möjligtvis superbra för din hälsa! En studie har nämligen upptäckt ett otroligt samband – bad sänker blodsockret, till och med bättre än vad träning gör.

Vem tycker inte om att ta ett långt, varmt bad efter en tuff dag? Och nu visar det sig att den härliga aktiviteten även kan vara superbra för din hälsa! 

En studie har nämligen djupdykt i om det finns ett samband mellan att bada och blodsockernivåer och håll i dig nu, det gör det!

Redo för mer bra nyheter? Att bada hade till och med bättre effekt än träning!

Så gick det till

Okej, låt oss backa tillbaka bandet lite. Hur har man egentligen kommit fram till det här? Jo, en forskare kallad Steve Faulkner gjorde ett litet experiment på Loughborough University. 

Först hittade han tio män som inte var i sin bästa form. Sedan lät han de ta varsitt långt och härligt bad (med en mindre härlig rektal termometer tillsammans med andra mätinstrument). 

Någon dag senare fick männen istället tillbringa sin tid motionerandes på en cykel. 

Bättre effekt än träning

Resultatet? Jo, till alla soffpotatisars lycka gav badet bättre effekter än träning! I alla fall i relation till deltagarnas blodsockernivåer. 

Bad
Bildkälla: Shutterstock

Efter att männen hade avnjutit badet hade de nämligen 10 procent lägre blodsockernivå jämfört med vad de hade efter cyklandet. 

Studien visade även att männens kaloriförbränning ökade med 80 procent. Efter en timme i badet hade de förbränt lika mycket som de skulle gjort på en halvtimmes promenad. 

Undersökningen är särskilt relevant för personer med diabetes där högt blodsocker är något som man vill reglera (även om för lågt blodsocker inte heller är bra). 

Så fungerar det

Okej, fantastiska nyheter, men varför ser det ut så här? Även om det fortfarande är oklart tror Faulkner att det har något att göra med så kallade värmechockproteiner. 

Det här är en del av kroppens försvarssystem och bildas vid just temperaturhöjningar – och tydligen kan de vara riktigt bra för hälsan också!

Betyder det här att du aldrig behöver träna en dag till i ditt liv och endast kan ägna dig åt varma sköna bad? Nja, kanske snarare bör du komplettera bad med regelbunden motion. 

Läs även: Varför får man gåshud? Forskare svarar

Tycker du om att bada?