Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför får man gåshud? Forskare svarar

- 17/08/2019, 19:46 -

Vilka tillfällen som gåshud uppstår har många koll på – vid rädsla och kyla. Men vad är meningen med de knottriga hårsäckarna som dyker upp på vår kropp då och då?

En plötslig kyla eller ett riktigt obehagligt ljud kan ge rysningar över hela kroppen. Gåshud som rysningar även kallas kan framkallas av flera olika anledningar. Men hur kommer det sig egentligen att huden ploppar upp så där? 

Forskare svarar och det finns en förklaring till att rysningarna uppkommer. För de drabbar ju oss alla, i tid och otid. 

Lokal förändring i huden

Rysningar och gåshud är en slags övergående förändring i huden. Reaktionen är ofta följd av rädsla eller kyla och beror på att musklerna intill våra små hårsäckar drar ihop sig. Vad händer då? Jo, knottrorna får håren runt omkring att resa sig helt enkelt.

Eftersom allt i kroppen och som har med den att göra verkar ha något slags syfte så undrar man ju vad denna gåshud har för "praktisk funktion". Men förr i tiden, och då snackar vi riktigt längesedan då människan var apor, så hade ju våra förfäder mycket mer hår på kroppen. 

Eftersom de hade mycket hår på kroppen så hade de också mer nytta av just gåshud. Gåshuden kunde nämligen isolera bättre mot kyla!

Så, varför reste sig håret?

Det tjockare laget av hår isolerade bättre mot just kyla. Anledningen till det var för att stillastående luft mellan enskilda hårstrån fungerade som ett slags isoleringsmaterial.

När gåshuden trädde fram på våra förfäder så ökade volymen på huden och hårstråna stod rakt upp. Detta hjälpte dem att se större och mer skrämmande ut. Eftersom det fanns risker att bli attackerad av ett och annat så kunde alltså gåshuden på så vis vara en fördel.

Kort och gott: Människans gåshud är en fysiologisk kvarleva från tiden människan var täckt helt och hållet av hår.

Källa: Illustrerad vetenskap

Har du koll på hur mycket eller lite du borde sova om nätterna? Nyheter24 har tidigare skrivit om när en sömnforskare svarar på den eviga frågan. Här kan du läsa mer om det.