Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskarnas varning: Humlorna väg att försvinna

- 07/02/2020, 11:18

BBC rapporterar att klimatkaoset inneburit stora förluster av humlor i både Europa och Nordamerika. Mängden humlor har krympt med en tredjedel under de senaste 50 åren.

Humlor har länge varit tätt förknippade med sommar och sol. Men nu varnar forskare för att vi kan vara på väg att utrota humlorna från planeten.

Forskare menar att det sjunkande antalet humlor kan tillskrivas de stigande temperaturerna, och att läget är mer allvarligt än de tidigare trott.

Humlor ses som en av de allra viktigaste pollinerarna av blommor, frukter och grönsaker. Utan dem skulle många grödor dö ut, vilket hade minskat mattillgången för människor och andra arter.

Humlornas minskning har varit som störst i de södra regionerna av Spanien och Mexiko, på grund av det allt varmare vädret.

"GLOBAL UPPMÄRMING ORSAKEN"

– Det här är första gången vi har kunnat knyta lokala utrotningar av humlor till klimatförändringarna, säger Dr. Tim Newbold på University College London till BBC.

Och även om tillståndet har ökat när det blivit varmare i de kyligare norra delarna av Europa, så har det inte varit nog för att kompensera för förlusterna i de sydligare delarna.

International Union for Consvervation of Nature har dokumenterat en nedgång av humlor även i andra delar världen. Insekternas hotas av alltifrån habitatförlust till sjukdomar och användning av bekämpningsmedel.

Är du också orolig eller bara nyfiken på det varma vädret? Här kan du läsa vad de varma temperaturerna beror på.