Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ljudet när isen faller ner i det djupa hålet är helt otroligt

- 22/02/2020, 21:05

Vad händer när man kastar ner is i ett väldigt djupt hål? Jo, man får fram ett av de häftigaste ljuden någonsin.

Är det ett pistolskott som taget ur Lucky Luke? Eller är det kanske vapen från Star Wars som avfyras? Nej, det är ljudet av is som landar i ett väldigt djupt hål.

Ljudet uppmärksammades efter att forskare på Antarktisk publicerat en video där de kastar ner is i ett otroligt djupt hål i marken. Videon blev superviral och har idag över 10 miljoner spelningar på Twitter.

Både forskarna och många som sett videon imponerades av det otroliga ljudet som fångades när isen landade i hålet. Och det tog inte lång tid innan man kom på varför det låter som det gör!

Kallas för dopplereffekten

Så varför låter det som det gör? Jo, det beror på den så kallade dopplereffekten. Man kan förklara dopplereffekten så här:

Dopplereffekten
Illustration av dopplereffekten. Bildkälla: Shutterstock

Dopplereffekten är frekvensändringen som sker när ljud- eller ljusvågor från ett objekt i rörelse antingen närmar sig, eller rör sig ifrån en mottagare.

Om vi tar ambulansen på bilden ovan som exempel, så ser vi hur ljudvågorna från sirenen komprimeras och sänder ut en högre frekvens när den närmar sig en person. 

Medan ljudvågorna blir längre och frekvensen lägre efter att den passerat. 

Det vi hör i klippet med isbiten är alltså ljudet av dess nedslag i marken i en väldigt hög frekvens då ljudet färdas mot lyssnaren. Tjong säger det bara, följt av några ljud som liknar hjärtslag.

Så ljudet har alltså en rätt så häftig förklaring!

MER: Sjuka bilden på fisken som förvirrar på nätet