Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är 5G-tekniken skadlig? Här är svaren teorierna

- 26/05/2020, 08:44 -

Orsakar 5G coronavirus? Kan man använda 5G-nätet för att kontrollera folk tankar med skadlig strålning? Här är vad vetenskapen säger.

Under 2020 kommer 5G-tekniken på allvar göra inträde i Sverige. Tanken med tekniken är dels att kunna ge snabbare mobilt internet, och dels att kunna koppla ihop flera elektroniska prylar med varandra. 

Dock finns det flera konspirationsteorier som cirkulerar om just 5G-tekniken. 

Orsakar 5G coronavirus?

Nej. 

Att utrusta mobilmaster med teknik för att sprida ett virus är en befängd tanke, och tekniskt omöjlig. Även teorin om att strålningen skulle värma upp kroppen och på så vis göra kroppen med mottaglig för virus är fel. Kroppen värms upp tusentals gånger snabbare av vanligt solljus. 

Här kan du läsa mer om när forskare uttalat sig om 5G och covid-19. 

Kan 5G användas för att kontrollera dina tankar?

Nej. Den tekniken finns inte överhuvudtaget.

Är 5G skadligt?

Det finns inga vetenskapliga belägg för det. 

Ja, 5G anger en högre strålning än dagens mobilnät – men det finns inget som visar på att det skulle vara skadligt. 

Varför existerar teorierna?

Rent logiskt finns det ganska stora luckor här. Varför skulle företag eller staten lägga miljarder kronor på teknik för att sedan göra alla människor svårt sjuka? Hälsofaror skadar företags anseende och kostar staten massor av pengar. 

Och om nu någon hade velat göra alla människor svårt sjuka finns det betydligt enklare sätt än att någon superavancerat mobilnät. 

Samma sak gäller för tankekontroll och övervakning. Det finns mycket enklare metoder om man vill hålla koll på folk. Så fort vi använder sociala medier eller surfar runt så ger vi bort mängder av personlig data till privata företag – helt frivilligt. 

Med andra ord: genom att skriva och dela konspirationsteorier på Facebook bidrar du mer till ”övervakningen” av dig själv mer än vad något magisk hjärnkontrollerande teknik skulle kunna göra. 

Dessutom har historien visat gång på gång att det inte behövs någon avancerad teknik för att radikalisera människor. Nazisterna i Tyskland, Islamiska Staten och alla historiens självmordssekter behövde ingen tankekontrollerande avancerad teknik för att uppnå sina mål, eller hur?

Vem tjänar på lögnerna?

Varför finns konspirationsteorierna? Vem delar dessa teorier och vad tjänar de på det? 

Oftast är konspirationsteorier kopplade till olika typer av sajter som säljer falsk medicin och mirakelkurer. Det finns mycket pengar i att lura människor. 

Genom att bombardera människor med falsk fakta och misstro mot vetenskap och samhället i stort är en viktig inkomstkälla för många som vill tjäna pengar människors okunskap. Var försiktig där ute. 

Nya upptäckten: Svart hål ovanligt nära jorden