Svart hål jorden
Forskare har upptäckt ett svart hål. - Foto: Shutterstock/Emojipedia

Nytt svart hål hittat – ligger rekordnära jorden

Forskare har nu hittat ett tidigare oupptäckt svart hål. Vad som är speciellt med det? Det ligger väldigt "nära" jorden.


Bara tanken på svarta hål får nog många att känna obehag. 

Och nu har forskare upptäckt ett nytt – som ligger närmare jorden än något annat man tidigare upptäckt. 

Ett svart hål är massa som är så pass stor att den pressas ihop till en liten tyngdpunkt – där är gravitationen så stor att inte ens ljus kan ta sig därifrån – därav namnet ”svarta hål”. 

Svarta hål är vanliga, och det finns ett oräkneligt antal bara i vår galax. 

Men nu tror forskare att man upptäckt ett svart hål som ”bara” ligger 1 000 ljusår från jorden. 

Det är alltså helt ofattbart långt bort – men i universummått mätt är det alldeles runt knuten. 

Eftersom objektet är svart går det inte att se från jorden – men forskare på ESO-observatoriet i Chile har lyckats räkna ut var det ligger genom att titta på hur stjärnor rör sig i samma område. 

Svarta hål har nämligen så stark gravitation att stjärnor snurrar runt dem – just detta svarta hål har stjärnor runt sig som man kan se med blotta ögat från jorden.

– En av stjärnorna roterar så fort att den nästan går sönder, säger Thomas Rivinius, forskare på ESO, till The Verge. 

Men, det finns ingen anledning till oro. Det svarta hålet ligger på tok för långt bort för att påverka oss här på jorden, skriver The Verge

MER OM RYMDEN: Kommer vi någonsin träffa aliens? Här är forskarnas svar...

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du rymden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.