Nytt pestutbrott - här är allting du vill veta om sjukdomen
Pesten - en mytomspunnen sjukdom som vi alla känner till. Få vet dock att det är en sjukdom som är närvarande än idag. Behöver vi vara oroliga? Vad är symtomen? Hur smittar det? Vi har svar på alla dina frågor.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Pest orsakas av en bakterie vid namn Yersinia Pestis. Bakterien kan leda till tre olika varianter av pest: böldpest, lungpest och septisk pest.
Pest är med andra ord ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar som påverkar kroppen på olika sätt.
Pest - sjukdom och symtom
Septisk pest
Septisk pest sprids genom blodet och leder till blodförgiftning. När pesten kommer ut i blodet riskerar den alltså att påverka hela kroppen både invärtes och utvärtes.
Lungpest
Lungpest kommer från böldpest. Symtomen är hög feber, svårt att andas, förvirring och hallucinationer.
Böldpest
Böldpest är den vanligaste formen av pest. Symtomen är bland annat hög feber, hjärtklappning och muskelsmärtor. Den kännetecknas också av stora bölder över kroppen, vilket sjukdomen fått sitt namn från.
Ytterligare ett symtom på samtliga pestsjukdomar är att kroppstemperaturen ändras hastigt och kraftigt, vilket gör att den drabbade gärna klär av sig kläderna.
Under medeltiden kunde man därför se förvirrade, nakna pestsjuka människor ute på gatorna.
Dödligheten för sjukdomarna varierar. Obehandlad böldpest har 50 procent dödlighet medan obehandlad. lungpest har 100 procent dödlighet
Hur smittar pest?
Pest smittar vanligtvis från loppor, som bär på pestbakterien, till gnagare som sedan kan smitta människa. Sjukdomen kan även överföras till människor från husdjur som exempelvis hundar, katter och kaniner.
Under medeltiden var råttor de stora smittspridarna då de drog till sig pestsmittade loppor och förde det vidare till människorna och ut i samhället.
Pest kan smitta från människa till människa genom luftburen smitta, exempelvis genom hostningar. Detta är särskilt vanligt vid lungpest då lungorna är hårt drabbade.
Botemedel mot pest
Till skillnad från medeltidsmänniskan har vi idag effektiva botemedel mot pesten. Eftersom pest är en bakteriell sjukdom kan den botas med antibiotika.
Förr i tiden behandlades däremot den sjuke genom örter, åderlåtning och att spräcka bölderna. Behandlingar som var lika ineffektiva som farliga och förmodligen spred pesten än mer.
Dåtidens pestdoktorer har idag blivit klassiska symboler för sjukdomen. Läkare utklädda i kusliga dräkter med en karakteristisk fågelliknande mask till.
Historiska pestutbrott
Pesten har härjat i världen sedan medeltiden. Det största utbrottet var 1347 då över 50 miljoner människor dog. Detta kännetecknas som Digerdöden, vilket betyder den stora döden.
Sverige drabbades av pesten 1350 vilket ledde till att en tredjedel av landets befolkning dog.
Det senaste pestubrottet i Sverige var i början av 1700-talet. Sedan dess har vi varit förskonade från sjukdomen.
I modern tid har vi kunnat se ett flertal pestutbrott, varav Madagaskar har drabbats hårdast. Faktum är att Madagaskar än idag härjas av pest, men i betydligt mindre skala än vad vi fick erfara under medeltiden.
Även i USA är pesten fortfarande en grej, med 10-15 fall per år.
Totalt drabbas cirka 1000-2000 personer av pest varje år. Tack vare effektiva botemedel är dock antalet döda i sjukdomen väldigt låg.