Äter du ägg varje dag? Så nyttigt är det egentligen
Hur ligger det till – är ägg en hälsobomb eller hälsokatastrof? Det har en ny världsomfattande studie undersökt. Resultatet går emot tidigare rön.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Genom åren har forskare varit oense, är ägg dåligt för hälsan eller inte?
Nu har en ny världsomfattande studie tagit avstamp i frågan igen. Den här gången har 177 000 personer undersökts i totalt 50 länder. Studien sträcker sig över totalt 15 år.
Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet som har lett den svenska delen av studien, menar att studiens storlek gör resultatet mer tillförlitligt.
– Desto större studier desto mindre risk för slumpfynd, säger Rosengren till Aftonbladet.
Ingen ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
Vad är då resultatet?
Jo, enligt studien kan man äta ett ägg om dagen utan ökad risk för höga blodfetter, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke eller död.
– Man behöver inte vara rädd för ägg, utan man kan gott äta ett ägg om dagen. Vi kan se att det inte innebär någon ökad risk, säger Rosengren till Aftonbladet.
Det här gäller även för personer som redan har hjärt- och kärlsjukdomar.
– De som haft någon form av hjärtkärlsjukdom har ju en ökad risk att återinsjukna, jämfört med friska, men ägg påverkar inte den risken, förklarar Rosengren för Aftonbladet.
Näringsrika ämnen i ägg
Ägg har länge fått ett dåligt rykte då det innehåller kolesterol.
Rosengren menar dock att det kolesterol vi får i oss genom ägg utgör en väldigt liten del av LDL-kolesterolet i blodet – det "onda" kolesterolet.
Det finns också många näringsrika ämnen i ägg så som mineraler, vitaminer och protein.
LÄS MER: Forskning visar: Potatis och pasta är faktiskt bra för dig