Clubhouse spelar in dina samtal.
Clubhouse spelar in dina samtal. - Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT

Clubhouse spelar in allt du säger – och inte bara det

Massiv kritik har riktats mot Clubhouse den senaste tiden. Sysslar appen med avlyssning? Går det att radera sitt konto? Nyheter24 reder ut vad som gäller.


Clubhouse lanserades i mars 2020, men fick sitt stora genombrott efter årskiftet då antalet medlemmar fullständigt exploderade. 

Med den pågående pandemin och begränsade sociala kontakter i verkliga livet, kunde inte appen kommit mer lägligt.

Men allt är inte bara tjo och tjim med Clubhouse. Det har riktats en hel del kritik mot appen den senaste tiden.

Nyheter24 listar grejerna du bör ha koll på:

Clubhouse och avlyssning

En av grejerna med Clubhouse är att allt sker live. Det går inte att lyssna på en konversation i efterhand eller spela in ett samtal du lyssnar på – du måste vara "där" när det händer.

Det alla däremot inte vet är att företaget bakom appen spelar in samtalen i alla rum.

Så här står det i Clubhouses policy: 

"Endast i syfte att stödja utredningar, spelar vi in ett rum medan rummet är live. Om en användare anmäler en tillit– eller säkerhetsöverträdelse behåller vi ljudet för att undersöka händelsen och tar bort ljudet när utredningen är klar. Om ingen incident rapporteras från ett rum, tas den tillfälliga inspelningen bort när rummet avslutas."

 Det innebär att om någon rapporterar ett problem så sparas allt som sägs i rummet. Men vad som då händer med inspelningen och vem som får lyssna på den är det ingen som vet.

Du kan inte radera ditt konto själv

 Du kan inte ta bort ditt konto på egen hand – och det finns inte heller någon information i appen om hur du går tillväga för att radera det. 

Vill du gå ur Clubhouse är enda sättet att mejla supporten och hoppas på att någon som jobbar med appen hjälper dig.

Clubhouse och din telefonbok

 Efter massiv kritik har Clubhouse ändrat sitt tillvägagångssätt när det gäller inbjudningar.

Tidigare behövde man ge appen tillgång till telefonboken på mobilen för att kunna bjuda in någon. Det innebar att Clubhouse fick tillgång till information och uppgifter om personer som inte godkänt det – eller ens vet om att det hänt. 

Detta, i kombination med osäkerheten kring vad Clubhouse gör med inspelningarna, har fått SVT och Sveriges radio att införa restriktioner för personal som använder appen.

 Nu har appen meddelat att man kommer sluta begära tillgång till användarnas kontakter. Istället kan man bjuda in andra genom att uppge deras telefonnummer.

LÄS MER: 

Krönika: Därför hoppas jag att Clubhouse blir en fluga

Ex-flickvän kallade influencers pojkvän för psykopat på Clubhouse

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!