Öl i passande mängd kan minska risken för hjärtsjukdomar!
Öl i passande mängd kan minska risken för hjärtsjukdomar! - Foto: Unsplash

Ny forskning: En öl om dagen kan minska risken för att dö i hjärtsjukdomar

Goda nyheter till er ölfantaster! Ny forskning, som mätte sambandet mellan alkoholkonsumtion och hjärtsjukdomar, kom fram till att drygt en enhet per dag faktiskt kan minska risken för att dö i hjärtsjukdomar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Alkohol är boven i dramat som tar död på över tre miljoner människor runt om i världen varje år.

Det finns alltså en hel del nackdelar med för mycket öl, vin och sprit – men forskare i Storbritannien har också hittat en riktigt bra orsak till att med gott samvete dricka åtminstone en enhet per dag.

Studien, som analyserade 48 423 patienter som någon gång drabbats av hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp, jämförde sambandet mellan sjukdomarna, dödsfall och alkoholkonsumtion.

Ultimata mängden

Engelsmännen dricker i genomsnitt 17 enheter i veckan och ligger därför ganska högt över hälsomyndigheternas rekommendation på 14 enheter per vecka.

Genom att då jämföra dödsfall efter hjärtinfarkter och överlevande efter hjärtstillestånd och blodproppar, kunde forskarna ta fram den ultimata mängden alkohol som faktiskt kan göra dig gott.

27 procent

Åtta gram öl, alltså drygt en enhet per dag, kan faktiskt minska risken att dö i hjärtsjukdomar med hela 27 procent.

Dricker du mindre än så ökar chanserna för att inte drabbas av en hjärtsjukdom ytterligare. Dricker du mer än så däremot, omkring en och en halv enhet per dag, ökade riskerna för hjärtproblem en hel del.

Förändra sina liv

Vad blev då forskarnas slutsats?

Jo, att människor som lever med hjärtsjukdomar faktiskt kan förändra sitt levnadssätt till det positiva. De är dock noggranna med att påpeka i studien att sådana patienter inte bör dricka mer för den sakens skull, då alkohol fortfarande kan vara dödligt.

/
/