Christian Benedict och genrebild på kvinna som sover.
Christian Benedict, docent i neurovetenskap, svarar på Nyhets24:s frågor om mardrömmar. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Stina Stjernkvist/TT

Forskaren: Därför ska du inte väcka den som har en mardröm

Det går inte att springa ifrån faran eller demoner under sängen. Listan på vanliga mardrömmar är lång. Men varför har vi egentligen mardrömmar – och ska man väcka den som har det? Nyheter24 har pratat med sömnforskaren Christian Benedict.


Nyheter24 har pratat med Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, som är en av författarna bakom boken: Sömn sömn sömn. Han hjälper till att reda ut varför vi drömmer mardrömmar och om man ska väcka någon som drömmer något otrevligt.

Mardrömmar är likt sömnparalys, som Nyheter24 tidigare skrivit om, en form av parasomni.

Ska man väcka någon som går i sömnen eller drömmer?

Ofta hör vi att man absolut inte ska väcka någon som går i sömnen, som Benedict förklarar är när vi befinner oss i djupsömn, då vi är väldigt bortkopplade från vår omgivning.

Det är mest för att inte skrämma eller förvirra sömngångaren, och det bästa är helt enkelt att lugnt leda tillbaka personen till sängen.

Men vad gäller om du sover bredvid någon som verkar drömma något riktigt otäckt?

– Det är en intressant fråga! Länge trodde vi att vi stängde av vår omgivning när vi sov. Men under drömsömnen är vi faktiskt ganska mottagliga för yttre intryck, förklarar Benedict.

Därför kan det vara bra att försiktigt stryka eller klappa på den som drömmer, snarare än att ruska på personen. Det väcker inte personen, utan skapar förhoppningsvis en trygghet.

Han förklarar att om vi ruskar personen som drömmer, eller liknande, så kan det istället skapa mer panik då beröringen riskerar att passa ihop med det som sker i mardrömmen.

Om någon går i sömnen är det bättre att leda personen tillbaka till sängen. Foto: Pexels

Vad ska man göra när barn får nattskräck?

De parasomnier som är drömsömn-relaterade, exempelvis sömnparalyser, inträffar oftare när vi är äldre. Men parasomnier som inträffar under andra sömnfaser än drömsömnen sker ofta tidigt i livet, som att gå och prata i sömnen eller nattskräck.

Hos barn är det vanligt att ha återkommande intensiva mardrömmar under drömsömnen. Benedict ger tipset att prata med sina barn om mardrömmen och skriva ner dem med ett annat händelseförlopp.

– Om man repeterar detta är det faktiskt så att de skapar en medvetenhet under sömnen, och känner av mönstret. Då när mardrömmen sätts igång kommer de ihåg det som de skrivit om, och kan styra drömmen i en annan riktning.

Christian Benedict, docent i neurovetenskap reder ut alla frågetecken kring mardrömmar. Foto: Stefan Tell/Bonnier

Varför drömmer vi mardrömmar?

Det finns flera faktorer som kan ligga bakom att ofta drömma mardrömmar. Benedict förklarar att människor som upplevt trauman ofta har återkommande mardrömmar, men även en flytt eller en tid med mycket nya intryck kan framkalla det, som barn ofta får nästan dagligen.

– Det är något som hjärnan försöker bearbeta, men också ett sätt att koppla bort bort de här känselintrycken från själva upplevelsen. Men det är ingen garanti att det funkar med sömn, säger Christian Benedict.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.