Stockholm

Allt om filicid: Föräldrar som dödar sina egna barn

Falicid är ovanligt. Bilderna är genrebilder.
Falicid är ovanligt. Bilderna är genrebilder. Foto: Henrik Montgomery/TT och Tore Meek/NTB/TT

Det är ovanligt, men när det väl händer resulterar det i avsky, ofattbar sorg och samhällelig chock. Nyheter24 har pratat med Bo Runeson, professor och överläkare vid Karolinska institutet, om filicid – dåden då föräldrar dödar sina egna barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

År 2006 dödades tioårige Bobby, genom upprepad tortyrliknande misshandel, av sin mamma och styvpappa innan han sänktes ner i en sjö utanför Jönköping. År 2014 kastade en pappa ner sin nio månader gamla dotter mot döden i Dalby stenbrott. 

Detta är två av flera filicidfall – när föräldrar tar livet av sina egna barn – som skakat Sverige genom åren.

Hur vanligt är filicid?

Men filicid är ändå ovanligt menar Bo Runeson, professor och överläkare vid Karolinska institutet, som medförfattat en studie på ämnet.

– Det är mycket sällsynt. I Sverige, om man ser tillbaka från 1970-talet fram till en bit in på 2000-talet, kunde vi i en studie identifiera 4-5 filicid per år, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

Foto: Hasse Holmberg/TT

– I några fall hade det varit två barn som dödats av samma förälder.

Vilka föräldrar dödar sina egna barn?

När det visar sig att en förälder begått filicid är det många som ställer sig frågan vem som kan ta livet av sitt eget barn. Bland dessa individer finns det både olikheter och tydliga gemensamma faktorer.

– Det var enligt vår studie lika vanligt att det var mammor som pappor som dödar sitt barn, konstaterar Runeson och fortsätter:

– Föräldern hade ofta en tidigare känd psykiatrisk problematik och hade vårdats på psykiatrisk klinik någon gång tidigare med depression, psykos eller personlighetssyndrom.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vidare uppger Runeson att somliga forskare hävdat att barn med styvföräldrar löper något större risk att drabbas, men att det forskningsrönet är omtvistat.

Filicid och suicid – finns det en koppling?

I den studie som Runeson varit med och publicerat framgick det att föräldern, i 40 procent av filicidfallen, valde att ta sitt eget liv efter att ha mördat sitt eller sina barn.

Finns det varningstecken innan filicid begås?

Att förhindra att föräldrar begår filicid är förstås av största vikt, men det finns inga tydliga varningstecken och det är svårt att förhindra dessa ovanliga fall, menar Runeson.

– En del av förövarna i vår studie hade alltså haft psykiska besvär, en del hade i ett tidigare sammanhang försökt ta sitt liv, säger han och fortsätter:

– Men det behöver sägas: oerhört få med de psykiska sjukdomar som vi nämnt skadar sina barn, så det är inget användbart varningstecken.  

Hit kan du med suicidala tankar vända dig

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Suicidezero, fakta och råd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.