Mustafa vill träffa så många ensamkommande flyktingbarn som möjligt och lära dem om Sverige.
1 av 3
Mustafa vill träffa så många ensamkommande flyktingbarn som möjligt och lära dem om Sverige. - Foto: TT / Privat
Mustafa Panshir kom själv till Sverige från Afghanistan som ung. Nu arbetar han som polis.
2 av 3
Mustafa Panshir kom själv till Sverige från Afghanistan som ung. Nu arbetar han som polis. - Foto: Privat
Både privat och i tjänsten träffar han ensamkommande flyktingbarn.
3 av 3
Både privat och i tjänsten träffar han ensamkommande flyktingbarn. - Foto: TT

Polisen Mustafa lär ensamkommande flyktingbarn om Sverige

Eldsjälen Mustafa Panshiri har kunskap som få andra poliser. Han har bakgrund i Afghanistan och talar språket dari. Nu använder han sig av de för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn in i samhället.


Det är få svenska poliser som har bakgrund i Afghanistan och kan tala språket dari. Mustafa Panshiri är en av dem och tack vare sin bakgrund kan han få speciell kontakt med ensamkommande flyktingbarn.

Han kom själv till Sverige som ung, 11 år gammal, och fick uppleva liknande kulturkrockar som de unga pojkar som kommer nu.

Nu reser han runt i Sverige och pratar med de ensamkommande barnen. Han gör det dels i tjänsten som polis, men också på sin fritid.

– Vi har alltid demokrati som ett ämne, så jag berättar lite om hur det fungerar här i Sverige. Vad vi har för lagar, kultur, normer, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24 och fortsätter:

– Sedan har de massor med frågor om polisen. De är väldigt intresserade av hur jag som kommer från Afghanistan blivit polis här.

Övergreppen i badhusen
Mustafa Panshiri förklarar att Sverige är ett demokratiskt land och alla har samma förutsättningar. Killarna han träffar brukar vara i 13 till 17 års ålder och en annan sak han tar upp är den senaste tidens sexuella övergrepp på badhus. Just i badhusen blir kulturkrocken tydlig.

– De här killarna har aldrig varit i en simhall tillsammans med tjejer, så kommer de till Sverige och ser tjejer i bikini, det blir jättemycket tankar, säger Mustafa Panshiri.

Fördomarna drabbar alla
Han säger till Nyheter24 att alla killar han möter tar avstånd från de sexuella ofredande. De unga killarna är väl medvetna om fördomarna som finns och pushar varandra att uppföra sig – eftersom det en person gör drabbar de andra.

– De är väldigt medvetna om att om en gör något dumt så dras alla över en kam, de pushar varandra och säger "tänk på hur du beter dig".

Mustafas vill träffa så många ungdomar som möjligt och han tror att det är viktigt att det sker så snart som möjligt.

– De är här utan föräldrar och förebilder vilket gör att om inte myndigheter tar integrationen på allvar finns det en risk att de samlar på sig intryck och information från samhällets baksida, säger han och fortsätter:

– Därför vill jag möta det här killarna här och nu. Jag tror att de är som mest mottagliga när de precis kommit till landet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!