Tisdag 28 Sep
Stockholm

Amerikanska Chris söker sin biologiska mamma – i Sverige

Chris Oballe söker efter sin biologiska mamma i Sverige.
1 av 10
Chris Oballe söker efter sin biologiska mamma i Sverige. Foto: Privat
Chris föddes i Fairfax, USA och adopterades bort direkt vid födseln. Hans svenska mamma ska ha befunnit sig i USA för studier, men kunde inte ta med ett barn till Sverige.
2 av 10
Chris föddes i Fairfax, USA och adopterades bort direkt vid födseln. Hans svenska mamma ska ha befunnit sig i USA för studier, men kunde inte ta med ett barn till Sverige. Foto: Privat
De första sex månaderna placerades han i en fosterfamilj, men blev därefter adopterad av Kathryn Henderson och Juan Oballe i Maryland.
3 av 10
De första sex månaderna placerades han i en fosterfamilj, men blev därefter adopterad av Kathryn Henderson och Juan Oballe i Maryland. Foto: Privat
Chris med sin pappa Juan Oballe, som dog i en hjärtattack när Chris var 8 år.
4 av 10
Chris med sin pappa Juan Oballe, som dog i en hjärtattack när Chris var 8 år. Foto: Privat
Chris och Juan.
5 av 10
Chris och Juan. Foto: Privat
Eftersom Chris mamma gjorde en så kallad stängd adoption vet Chris väldigt lite om henne. Det han vet är att hon befann sig i USA med sin familj, och studerade i Virginia.
6 av 10
Eftersom Chris mamma gjorde en så kallad stängd adoption vet Chris väldigt lite om henne. Det han vet är att hon befann sig i USA med sin familj, och studerade i Virginia. Foto: Privat
"De här två personerna tog hand om mig när min biologiska mamma behövde att någon tog hand om mig."
7 av 10
"De här två personerna tog hand om mig när min biologiska mamma behövde att någon tog hand om mig.". Foto: Privat
Chris är idag gift med Amanda och har en 7-årig dotter.
8 av 10
Chris är idag gift med Amanda och har en 7-årig dotter. Foto: Privat
Chris med sin mamma Kathryn.
9 av 10
Chris med sin mamma Kathryn. Foto: Privat
Chris med sin 7-åriga dotter.
10 av 10
Chris med sin 7-åriga dotter. Foto: Privat

35-åriga Chris söker sin biologiska mamma, men han vet väldigt lite om henne. Nu vädjar han efter hjälp på internet.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Chris Oballe föddes för 35 år sedan gavs han upp för adoption. Nu söker han kontakt sin svenska mamma.

I hopp om att få kontakt med sin mamma startade han en tråd på svenska Reddit.

Född och uppväxt i USA fick Chris tidigt veta att han var var adopterad. Han föddes den 19 maj 1981 på Fairfax Hospital, och gavs direkt upp för adoption. De första sex månaderna placerades han i en fosterfamilj, men blev därefter adopterad av Kathryn Henderson och Juan Oballe i Maryland.

– De här två personerna tog hand om mig när min biologiska mamma behövde att någon tog hand om mig, berättar Chris för Nyheter24.

Chris adoptivpappa Juan Oballe föddes i Lima, Peru och flyttade till USA när han var barn. Han arbetade i armén och deltog i Vietnam-kriget. Därefter arbetade han som sjuksköterska på Washington Hospital Center. Strax innan Chris fyllde 8 år dog Juan av en hjärtattack.

Eftersom Chris mamma gjorde en så kallad stängd adoption vet Chris väldigt lite om henne. Det han vet är att hon befann sig i USA med sin familj, och studerade i Virginia. Hennes ålder är hittills okänd – men det går att dra slutsatsen att hon var en ung mamma.

Privat

Enligt Chris adoptivföräldrar såg hon ingen möjlighet att göra klart sin utbildning med ett barn, eftersom det inte fanns ett bra socialt skyddsnät i USA. Att ta med Chris till Sverige var heller inte möjligt på grund av familjeomständigheter, och hon var tvungen att välja.

Chris lever i dag i Bristow i Virginia, ungefär 50 minuter utanför Washington D.C, där han arbetar på Jerry’s Ford som försäljningschef. Han är gift med sin fru Amanda och har en sju-årig dotter.

Det är först de senaste åren som Chris har velat hitta sin biologiska mamma.

– Mina adoptivföräldrar försökte uppfostra mig med en medvetenhet om mitt svenska arv – jag är den enda amerikanen jag har träffat som dricker Glögg varje år runt jul – och jag har alltid haft det med mig. Jag identifierar mig mer och mer med Sveriges socialpolitik. Jag är en lärande socialist och tror att vi måste arbeta mer för att alla ska få möjligheter i livet. Och dessutom vill jag veta mer om min familjs medicinska historia. Jag känner att om jag inte gör det, gör jag min dotter en otjänst.

Vad är dina förväntningar?

– Helt ärligt, jag vet inte. Jag vill respektera hennes önskningar oavsett vad, men jag skulle vilja träffa henne och se vem hon är som person. En sak jag har lärt mig i livet är att det alltid finns plats för mer Familj. Men jag skulle inte bli upprörd om hon inte ville träffa mig, jag förstår hur svårt det här kan vara.

Finns det något särskilt du vill säga till din mamma?

– Det enda jag verkligen vill säga innan jag träffar henne är: Tack. Du gjorde något av det svåraste man kan göra, och på grund av det du gjorde har jag det livet jag har nu. Jag har en fantastisk familj och skulle inte byta ut dem mot något i världen, och allt det är tack vare dig. Jag hoppas, om vi hittar dig, att du vill träffa oss.


Nyheter24 har tidigare skrivit om hur en man hittade sin son på internet efter 41 år.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela