Utrikesminister Ann Linde, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad.
Utrikesminister Ann Linde, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad. - Foto: TT

Kriget i Ukraina: "Allvarligaste läget sedan andra världskriget"

I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia, säger statsminister Magdalena Andersson (S) med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Utrikesminister Ann Linde (S) kallar situationen det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.


Den ryska invasionen av Ukraina inleddes under torsdagsnatten den 24 februari. Under en pressträff under förmiddagen höll statsminister Magdalena Andersson (S) en pressträff där hon fördömde attackerna.

— Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den hotar internationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och den europeiska säkerhetsordningen. Ansvaret för detta faller helt på den ryska politiska ledningen, säger Magdalena Andersson vid en pressträff i Rosenbad.

— Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag.

Andersson uppmanar Ryssland att upphöra med alla militära operationer och att omedelbart dra tillbaka alla soldater från Ukraina. Hon uppger vidare att Sverige tillsammans med EU och övriga partners står eniga.

Läs också: Ukraina inifrån: 12 bilder som visar krigets förödelse

Står eniga i partnerskap med Nato

— Rysslands agerande kommer att mötas med enighet och ett robust svar i solidaritet med Ukraina.

Enligt statsministern har hon under morgonen pratat med Finlands president Sauli Niinistö och enats om fortsatt nära kontakt mellan länderna på alla nivåer, inklusive inom ramen för ländernas partnerskap med Nato.

Utrikesminister Ann Linde, som också deltog vid pressträffen, kallar invasionen ett "allvarligt folkrättsbrott" och ett "fegt angrepp".

Läs också: Allt om Nato: Syfte, medlemmar och Sveriges inställning till alliansen

Hårdare sanktioner mot Ryssland

— Vi står inför det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, säger Ann Linde och tillägger att allvaret understryks av det "exempellösa tal" Putin höll under natten mot torsdagen där han bland annat motiverade invasionen med att Ukraina skulle "avnazifieras".

— Påståenden om nazism och folkmord är en förolämpning, inte bara mot Ukraina utan mot de miljoner ryssar och ukrainare som under andra världskriget föll offer för nazismen.

All svensk ambassadpersonal befinner sig enligt utrikesministern sedan i natt i Lviv i västra Ukraina.

Senare under dagen deltar Magdalena Andersson i ett möte med Europeiska rådet där beslut om ett nytt kraftigare sanktionspaket väntas.

— Det kommer gå längre och slå hårdare än något tidigare, säger Andersson.

Kriget ett hot mot Sverige

Även försvarsminister Peter Hultqvist fördömer kraftigt det han kallar ett "offensivt ryskt anfallskrig".

— Vad Ryssland vill är att förstöra den ukrainska staten, förstöra den ukrainska demokratin, kollapsa de statliga systemen, skapa rysk dominans och överhöghet, säger han vid pressträffen.

— Det man skapar nu är stort mänskligt lidande och död.

Enligt Hultqvist är det ryska agerandet ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen, och därmed även ett hot mot Sveriges intressen och suveränitet.

Kommer Putin använda kärnvapen?

Under pressträffen fick statsministern och utrikesministern frågor om hur de tolkar Putins tal under natten och om de ser ett hot om att använda kärnvapen i talet.

— Hela det talet är ju fyllt av uttalanden som är förskräckliga och som utöver att de hotar Ukraina också hotar resten av världen och Europa. Det är oerhört allvarligt och helt oacceptabla uttalande, säger Andersson.

Utrikesminister Ann Linde fortsätter:

— Det ligger ju i Rysslands intresse att använda hot om kärnvapen som en strategisk avskräckning, men vår bedömning är att bruk av kärnvapen i detta läge är osannolikt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.