Försvarsmakten bedömer risken för ett väpnat angrepp mot Sverige som fortsatt låg på kort sikt.
Försvarsmakten bedömer risken för ett väpnat angrepp mot Sverige som fortsatt låg på kort sikt. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Janerik Henriksson/TT

Försvarsmakten: Låg risk för attack mot Sverige

Försvarsmakten bedömer att risken för ett väpnat angrepp mot Sverige på kort sikt är låg, men Rysslands attack mot Ukraina är ändå oroväckande.
– För ett land som Sverige, som bygger säkerhet tillsammans med andra, är detta på sikt en farlig utveckling, säger Mats Ström.


Ryssland har invaderat Ukraina och kriget är nu ett faktum. Läs allt om attacken här.

Försvarsmakten om Rysslands attack: "Farligt"

Försvarsmakten kommenterar nu Rysslands attack mot Ukraina.

– Konflikten i Ukraina handlar ytterst om att Ryssland vill begränsa mindre staters rätt till självbestämmande. För ett land som Sverige, som bygger säkerhet tillsammans med andra, är detta på sikt en farlig utveckling, säger Försvarsmaktens kommunikationsdirektör brigadgeneral Mats Ström, i ett pressmedelande.

Hur stor är risken för att Ryssland angriper Sverige?

Enligt Försvarsmakten är det fortsatt låg risk för en väpnad attack mot Sverige på kort sikt. Samtidigt betonar man att man har beredskap för att vidta åtgärder utifrån det som sker.

– Övningsverksamheten, enskild och tillsammans med andra nationer, fortsätter att genomföras enligt plan. Vi övar också skydd och bevakning av vissa objekt, bland annat Högkvarteret, där stabsberedskapen också höjts, säger Mats Ström, i pressmeddelandet.

Gripenplan i Sverige är stridsladdade

Flera medier rapporterar att Gripenplan i Sveriges incidentberedskap beväpnats med stridsladdade robotar. Enligt DN är Gripen-planen normalt i fredstid beväpnade enbart med sina inbyggda automatkanoner.

Normalt har Sverige också två Gripenplan i beredskap dygnet runt, en så kallad rote.

— Vi har nu fler incidentrotar som är igång dygnet runt, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten till DN.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!