Lördag 21 Maj
Stockholm

Svenska staden med unik historia – det här är Jakriborg

Jakriborg har en helt annan historia än andra svenska städer!
Jakriborg har en helt annan historia än andra svenska städer!. Foto: Wiki Commons, Unsplash

Jakriborg är bostadsområdet i södra Sverige som vid första anblick ser ut att ha en lång historia bakom sig. Men faktum är att staden byggdes så sent som på 1990-talet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om du någon gång besöker Jakriborg ska du inte låta dig luras av den vackra miljö som ser ut att bära på en lång historia.

Visst, staden må vara vacker med sin traditionella arkitektur. Gatorna påminner starkt om gamla europeiska städer med färgglada hus och smala, labyrintliknande vägar.

Jakriborg. Bildkälla: Wiki Commons

Var ligger Jakriborg?

Jakriborg är beläget i Hjärup, Staffanstorps kommun mellan Malmö och Lund i Skåne. Mer specifikt är det byggt på de åkrar som finns i byn Uppåkra. Jakriborg förenas med Hjärup vid järnvägen Malmö-Lund på linjen Köpenhamn-Stockholm.

Jakriborg. Bildkälla: Wiki Commons

När byggdes Jakriborg?

Bostadsområdet byggdes, tro det eller ej, så sent som i slutet av 1990-talet! Fastighetsfirman bakom arkitekturen är Jakri AB, som grundades av bröderna Jan Berggren och Krister Berggren.

Tanken bakom Jakriborg var att slå samman likheterna med den samtida New Urbanism-rörelsen. Många paralleller har dragits mellan Jakriborg och Poundbury-projektet, som byggdes av prins Charles i England år 1993.

Jakriborg. Bildkälla: Wiki Commons

Hur ser det ut i Jakriborg?

Många influenser kommer från den förindustriella stadsarkitekturen som går att hitta i södra Östersjön och Nordsjön, mellan Flandern och Tallinn.

Jakriborg. Bildkälla: Wiki Commons

Hur många bor i Jakriborg?

Skaparna bakom Jakriborg har sedan starten varit noggranna med att låta det lilla samhället växa organiskt, snarare än att expandera allt för fort. Till en början bodde cirka 300 familjer i Jakriborg och runt 2005 hade staden växt till över 500 familjer.

Så, vad säger du? Blir det en tur till Jakriborg i sommar?

Kommentera
Kopiera länk
Dela