Varför är Sverige inte med i Nato?
Varför är Sverige inte med i Nato? - Foto: Olivier Matthys/AP/TT och Stina Stjernkvist/TT

Forskaren: Därför är Sverige inte med i Nato

Kriget i Ukraina har gjort frågan om ett svenskt Natomedlemskap högaktuell. Men hur kommer det sig egentligen att Sverige inte är med i Nato? Nyheter24 frågade forskaren Claes Levinsson.


Ryssland gick till storskalig militär attack mot grannlandet Ukraina under den tidiga morgonen den 24 februari och kriget breder nu ut sig i landet. Läs vad vi vet om invasionen här.

I och med detta har frågan om ett svenskt Natomedlemskap blivit föremål för diskussion. Men hur kommer det sig att Sverige inte är med i Nato från början? 

Läs allt om Nato här.

Varför är Sverige inte med i Nato?

Nyheter24 ställde frågan till Claes Levinsson, prefekt vid institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet, som forskat särskilt kring Nato och dess betydelse för säkerhetspolitisk normbildning i Öst- och Centraleuropa.

– Det är av historiska skäl. I Sveriges fall har vi under en väldigt, väldigt lång tid varit alliansfria och neutrala. Det har varit både vår styrka och svaghet genom historien, vilket vi också hört i regeringsförklaringar och i andra sammanhang, säger Levinsson.

Han beskriver vidare idén om neutralitet som "ett mantra".

– Det har varit vad jag skulle beskriva som en hörnsten i den svenska säkerhets- och utrikespolitiken.

Claes Levinsson: "Finns en moralisk dimension"

Men den neutralitet som Sverige hävdat genom historien har också väckt debatt och fått kritik – även om det också varit behjälpligt i vissa sammanhang.

– Det har givetvis uppstått diskussioner kring det här, till exempel att vi stod neutrala i andra världskriget, med de skamligheter som skedde då när tyska trupper passerade genom Sverige för att angripa Norge. Vi sålde järnmalm och vi tjänade på kriget. Det finns en moralisk dimension i det där, säger Claes Levinsson.

– Samtidigt var ju också neutraliteten och alliansfriheten en styrka under kalla kriget. Sverige var ju ett land i världen som då kunde tala med alla parter. Vi kunde lösa upp låsningar.

Med detta sagt betonar Levinsson att världen nu ser väldigt annorlunda ut.

Läs om hur Nato skulle agera om Ryssland angrep Sverige här.

"Vi skulle göra det själva"

Claes Levinsson fortsätter sitt resonemang:

– Då var vi uppe i omkring tre procent av vårt BNP som vi satsade på försvaret och då ska vi komma ihåg att priset för alliansfriheten då var en militarisering av samhället som var ganska formidabel.

– Alla svenskar var föremål för totalförsvaret. Alla vuxna män hade ju värnplikt. Vi hade så kallade K-företag som skulle producera eget krigsmateriel om vi skulle bli ockuperade. Det fanns en genomgripande idé om hur vi skulle klara ut ett krig och vi skulle göra det själva. 

Så är inte fallet idag, menar Levinsson. 

Här kan du läsa vad som skulle hända med Sverige om Finland gick med i Nato.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!