Hur skulle Nato agera om Ryssland angrep Sverige?
Hur skulle Nato agera om Ryssland angrep Sverige? - Foto: Virginia Mayo/AP/TT och Adam Ihse/TT

Forskaren: Så skulle Nato agera om Ryssland angrep Sverige

Ryssland har invaderat Ukraina och kriget i landet, som saknar medlemskap i Nato, är ett faktum. Situationen har gjort frågan om ett svenskt Nato-medlemskap högaktuell. För vad skulle egentligen hända om Ryssland angrep Sverige? Hur skulle Nato agera då? Nyheter24 reder ut.


Den 24 februari inledde Ryssland en storskalig militär attack mot grannlandet Ukraina, vilket lett till omfattande förödelse och stor blodspillan. Läs vad vi vet om invasionen här.

Kriget i Ukraina aktualiserar Nato-frågor

Kriget i Ukraina har också, innanför Sveriges gränser, lett till många funderingar relaterade till Nato. Här kan du läsa om syftet med alliansen.

Många svenskar har till exempel funderat kring huruvida Sverige nu kan gå med i Nato och vad som skulle hända om Finland ansökte om ett Nato-medlemskap. Läs mer om det, och vad experterna säger, här.

Kan Nato ingripa militärt mot Ryssland i Ukraina?

Det är också många som undrar om Nato kan ingripa i kriget med militära styrkor i Ukraina – ett land som inte har något medlemskap i alliansen.

Nyheter24 ställde frågan till Claes Levinsson. Han är prefekt vid institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet och har forskat särskilt kring Nato och dess betydelse för säkerhetspolitisk normbildning i Öst- och Centraleuropa.

Jens Stoltenberg är Natos generalsekreterare. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

– Det kommer inte att ske under några som helst omständigheter. Det är liksom inte därför alliansen finns. Man för inte andra icke-medlemmars krig, däremot finns det ju en risk att det skulle kunna sprida sig till Nato-länder och då är det annorlunda, konstaterar han och fortsätter: 

– Men konsekvensen för Nato om de skulle gå in i Ukraina militärt i det här skedet är att det skulle bli ett världskrig och det finns överhuvudtaget inte på kartan. Det vill ingen av parterna.

Vad gör Nato om Ryssland attackerar Sverige?

Claes Levinsson utvecklar vidare:

– Blir man attackerad och man inte är medlem, då är det så här stödet ser ut: enskilda länder inom Nato kan bistå med materiel och politiskt stöd eller sanktioner, men Nato ingriper inte militärt i landet.

Skulle det se likadant ut om Sverige angreps av Ryssland?

– Ja, sannolikt. Vi är inte medlemmar. Vi skulle då hamna i precis samma situation som Ukraina. Det är konsekvensen när man är allianslös.

– Visst får du hjälp i form av stöd från FN, sanktioner och att världen säger att det är hemskt, men militärt står du ensam. Det går inte att komma runt det och jag har svårt att begripa hur folk kan tro att vi skulle få hjälp i alla fall. Nej, det får vi sannolikt inte och tror du inte på det? Titta då på vad som händer i Ukraina.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!