Nyheter24
Annons

Civilministern: It-säkerheten behöver stärkas

Publicerad: 4 mars 2022, kl. 17:33
Uppdaterad: 4 mars 2022, kl. 17:46
Civilminister Ida Karkiainen (S). Arkivbild. Foto: TT

Civilminister Ida Karkiainen (S) samlade under fredagseftermiddagen samtliga landshövdingar för en lägesuppdatering om beredskapen.Vi har ett gott it-säkerhetssystem, men det behöver också stärkas. Det är tydligt, säger hon.

Ämne:

TT

Ida Karkiainen säger att mötet kallades för att länsstyrelserna fyller en "enormt viktig roll för beredskapen".

— Vi ska inte överdriva situationen som den är nu, men vi ska inte heller underdriva den. Länsstyrelserna är de högsta civila totalförsvarsmyndigheterna i respektive län, säger hon.

Enligt Karkiainen finns en god beredskap, med utrymme för förbättring. Inte minst då risken för cyberattacker väntas öka överlag i framtiden – oavsett krig eller inte.

— Vad gör vi här och nu om våra it-system slås ut till exempel i en kommun eller myndighet? Det gäller att man inte har samlat alla ägg i samma korg, att man har backat upp det på många olika sätt, säger hon.

"Kommer många flyktingar"

Annons

På mötets agenda stod även beredskapen för flyktingmottagandet i Ukrainakrigets kölvatten. Därför deltog även Anders Ygeman (S), migrationsminister.

— Det är uppenbart att det kommer många flyktingar. Hur många vet vi inte exakt, men det här måste jobbas med och den beredskapen är god, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Enligt Österberg har de två åren med pandemin brutit ned gränserna mellan myndigheterna, så att de arbetar närmare varandra, vilket kan hjälpa i situationen som väntar.

Alla ska hjälpas åt

Ida Karkiainen säger att den så kallade flyktingkrisen 2015 ligger nära i minnet och att man har lärt sig av erfarenheterna, även om det är svårt att sia om hur stort trycket blir på Sverige 2022.

— Men det är viktigt att ha en beredskap för att det kan vara ett väldigt stort tryck. Inte minst för kommuner och platser i landet som har flygplatser, hamnar och terminaler dit människor kommer i första hand, säger hon.

I steget därefter behöver alla hjälpas åt.

— Precis som man säger i EU, att alla länder måste hjälpas åt nu, ska alla delar av Sverige hjälpas åt, säger Sven-Erik Österberg.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons