Stockholm

Leif GW Persson om pedofiluthängningarna: "Dumt"

Leif GW Persson kommenterar nu stormen kring Dumpen.se.
Leif GW Persson kommenterar nu stormen kring Dumpen.se. Foto: Andreas Hillergren/TT och Maja Suslin/TT

På sajten Dumpen.se, som frontas av den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg, hängs påstådda pedofiler ut. Nu kommenterar kriminologen Leif GW Persson uthängningarna.


Läs mer

Det har stormar rejält kring sajten Dumpen.se, som frontas av höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, på sistone. Detta efter att en av de män som pekats ut som pedofil på sajten tog sitt eget liv. Läs mer om det här.

Patrik Sjöberg om självmordet: "Tragiskt"

Varken sajtens ansvariga utgivare eller Patrik Sjöberg anser att de bär något ansvar för händelsen, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Den forna höjdhopparen beskriver dock det hela som "tragiskt" i en intervju med Aftonbladet.

Leif GW Persson om Dumpen.se: "Dumt"

Nu uttalar sig Leif GW Persson om sajten och tillvägagångssättet. Enligt kriminologen finns liknande sajter världen över – men Dumpen.se utmärker sig på ett sätt.

– Det som möjligtvis skiljer dem ut dem i positiva mening är att de har tagit på sig ett utgivaransvar. De är, i publistiskt mening, att jämställa med TV4 eller SvD eller vem som helst som har ett utgivaransvar, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Men Persson är ändå ambivalent kring tillvägagångssättet, som han kallar "dumt".

– Det här är det mest avskyvärda brott vi har i den tid vi nu lever i. Men privasjustis av den här typen medför stora risker. Risken för misstag är betydligt högre än vid det vanliga rättsvårdande systemet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.