Stockholm

Polisens ord efter Patrik Sjöbergs uthängningar: "Inte av ondska"

Polisen kritiserar Dumpen.se.
Polisen kritiserar Dumpen.se. Foto: Stella Pictures och Janerik Henriksson/TT

På sajten Dumpen.se, vars frontfigur är den tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, pekas påstådda pedofiler ut med namn och bild. Tilltaget har hyllats av många, men polisen är kritisk.
– Det är inte av ondska som man begår sexuella övergrepp mot barn, säger Björn Sellström till GP.


Läs mer

På sistone har det stormat rejält kring sajten Dumpen.se. Detta efter att en av de män som pekats ut som pedofil på sajten tog sitt liv, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Patrik Sjöberg: "Blev erbjuden hjälp"

Varken den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg, som är frontfigur för sajten, eller dess ansvariga utgivare Sara Nilsson, har ansett att de bär ansvar för händelsen. 

– Om jag känner något ansvar eller skuld i att han har tagit sitt liv? Han blev erbjuden hjälp. Han var fullständigt införstådd med att det han sysslade med var väldigt skevt, har Sjöberg tidigare sagt till Aftonbladet.

Polisen om Dumpen.se: "Vad får vi för samhälle?"

Sajtens tillvägagångssätt, där man utger sig för att vara barn och stämmer träff med vuxna män som sedan filmas och hängs ut för allmän beskådan, har både hyllats och kritiserats.

Poliskommissarien Björn Sellström, som arbetar med sexualbrott mot barn på nätet, är en av de som riktar kritik mot Dumpen.se.

– Jag förstår det rent förnuftsmässigt. Om valet ligger mellan ett barn och den här personen så väljer vi barnet. Men jag måste nog tänka vidare och vi behöver välja båda. Man kan hålla två tankar i luften samtidigt. Det ena behöver inte utesluta det andra. Det är inte av ondska som man begår sexuella övergrepp mot barn, säger han till GP.

Sellström är också tveksam till vad den här typen av privatjustis kan leda till i det långa loppet. 

– Det vore enkelt att bli av med problemet om vi inte vore en rättsstat. Alla som mobben tycker ska hängas – de hänger vi. Man kan rättfärdiga mycket med det tankesättet. Jag, som företräder en myndighet, kan inte ha det förhållningssättet till en lagstiftning. Och jag som privatperson vill inte heller ha det så. Vad får vi då för samhälle?, säger han till GP.

Här kan du läsa vad kriminologen Leif GW Persson sagt om Dumpen.se.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.