Chockhöjningen av bränslepriserna ger en dryg miljard kronor mer i månaden till svenska staten.
Chockhöjningen av bränslepriserna ger en dryg miljard kronor mer i månaden till svenska staten. - Foto: Terje Pedersen/TT, Unsplash

Så mycket pengar tjänar staten på chockhöjningen av bränslepriserna

Genom att jämföra bränslekostnaderna före och efter invasionen av Ukraina har det visat sig att staten drar in omkring en miljard kronor mer – varje månad.


Genom chockhöjningar av bränslepriserna efter Rysslands invasion av Ukraina tjänar oljebolagen storkovan – men de är inte de enda som gynnas av de stegrade priserna.

Nyligen gjorde SVT en undersökning där de jämförde priserna på bränsle innan och efter kriget bröt ut i Ukraina.

Så mycket tjänar staten på höjda bränslepriser

Ökade bränslekostnader har väckt ramaskri runt om i landet, och många klagar på att det numera är billigare att flyga utomlands än att ta bilen till jobbet.

SVT:s undersökning visar att de ökade momsintäkterna gagnar den svenska staten – med drygt en miljard kronor mer varje månad.

Ökade bränslekostnader har väckt ramaskri runt om i landet. Bildkälla: Unsplash

Så tjänar staten på de höjda bränslepriserna

Men hur tjänar egentligen staten på de höjda bensin-och dieselpriserna?

Jo, det finns tre delar vid pumpen som påverkar priset. Den första är produktionskostnaden och vinsten för oljebolagen, som i nuläget ligger på 16,45 kronor per liter.

Sedan finns kostnaden för energi-och koldioxidskatten, som kostar 4,80 kronor per liter. Den kostnaden är, till skillnad från produktionskostnaden, inte rörlig oavsett hur de andra kostnaderna ändras.

Till sist är det momsen, en kostnad på 5,31 kronor per liter. Det är momsen som blir allt högre när priserna ökar. Det är alltså momsökningen som undersökningen har följt sedan december, fram till idag. Endast en ökning på åtta kronor ger staten en enorm vinst.

Totalt tjänar staten 1,3 miljarder kronor extra i månaden på de ökade bränslepriserna, enligt SVT:s undersökning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!