Flera partier vill utvisa ryska diplomater som ska vara spioner för Ryssland.
Flera partier vill utvisa ryska diplomater som ska vara spioner för Ryssland. - Foto: Johan Nilsson/TT och Janerik Henriksson/TT

De ryska spionerna i Sverige – det här är de ute efter

Med anledning av kriget i Ukraina är omvärldsläget spänt och underrättelsetjänster världen över opererar febrilt för att få information. Nu vill flera svenska partier utvisa ryska diplomater som tros vara spioner.


Ett fullskaligt krig pågår i Ukraina, sedan Ryssland invaderade landet den 24 februari. Läs vad vi vet om invasionen här.

Samtidigt opererar olika länders underrättelsetjänster i det dolda och nya agenter värvas – utan att de vet om det själva, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Flera partier vill utvisa ryska diplomater

I Sverige finns flera ryska spioner, vars täckmantel är att de är diplomater, och dessa vill nu Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna utvisa, enligt TV4.

– Vi vet ju, enligt Säkerhetspolisen, att upp till en tredjedel av de diplomater som finns i Stockholm från den ryska ambassaden är underrättelseofficerare och de utgör ett hot mot vår politiska, ekonomiska och militära säkerhet, säger Pål Jonsson, försvarspolitisk talesperson i Moderaterna, till kanalen.

Det här är de ryska spionerna intresserade av

Men vad är det då som dessa ryska spioner är ute efter? Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, lär de spana på politiska beslut.

– Jag tror till exempel att ryska diplomater idag skulle vara intresserade av ett kommande svenskt Nato-medlemskap. Så att komma in inom det socialdemokratiska partiets debatter skulle kunna vara intressant.

Även militära mål, såsom flygbaser och marinbaser, är av intresse och likaså infrastruktur i form av stora industrier eller elnät.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.