Vad är kemiska vapen?
Vad är kemiska vapen? - Foto: Petros Karadjias/AP/TT och Alfonso Perez/AP/TT

Experten: Så funkar kemiska vapen – och så skadliga är de

Frågan om kemiska vapen har aktualiserats i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Men vad är egentligen kemiska vapen, vilka skador kan de leda till och vilka länder har den typen av vapen? Nyheter24 reder ut grunderna.


Den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina och kriget har sedan dess lett till att flera ukrainska städer förstörts och att tusentals människor dött. Läs om krigets utveckling, dag för dag, här.

Under veckorna som gått har man varnat för att Rysslands militär kan komma att använda kemiska vapen i striderna.

– Ryssland har redan tre gånger anklagat Ukraina för att planera att använda kemiska vapen. Vår oro är att detta är en indikation på att Ryssland planerar att ta till kemiska vapen själva, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield så sent som i onsdag, enligt TV4.

Vad är kemiska vapen och biologiska vapen?

Men vad är egentligen kemiska vapen, och hur skiljer det sig från biologiska vapen? Nyheter24 frågade Rikard Norlin som är forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och expert på just kemiska vapen. 

– Kemiska vapen definieras som vapen som genom giftverkan dödar eller skadar människor eller djur, säger han och fortsätter:

– Kemiska vapen består av giftiga kemikalier, medan biologiska vapen består av smittoämnen, alltså bakterier eller virus som orsakar sjukdomar.

Har Ryssland använt kemiska vapen?

Ryssland har, under de senaste åren, använt kemiska vapen mot enskilda personer: däribland Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal som förgiftades med Novitjok, samt Aleksej Navalnyj som även han förgiftades med Novitjok.

Andra länder som använt kemiska vapen i modern tid är Syrien och Nordkorea. 

Vilka skador kan kemiska vapen leda till?

Exakt vilka kemiska vapen den ryska militären har i sin arsenal vet inte Rikard Norlin, och i en intervju med CNN uppger Kremls talesperson Dmitríj Peskov att man förstört alla sådana vapen enligt internationella överenskommelser. 

Klart är dock att kemiska vapen kan få förödande konsekvenser för den eller de som utsätts för dem, menar Norlin.

Dmitríj Peskov. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

– Skadorna beror på hur giftet verkar. Det finns två huvudtyper: nervgifter och hudskadande vapen. Nervgifterna slår ut nervsystemet, det vill säga komunikationen mellan nervcellerna. Detta leder till att de flesta av kroppens funktioner slås ut, vilket i sin tur leder till svåra kramper och död. 

– De hudskadande ämnena är oftast frätande ämnen som till exempel senapsgas. Av senapsgas får man svåra kemiska brännskador, vilka också kan leda till döden.

Vilka länder har kemiska vapen?

De flesta av världens länder är anslutna till kemvapenkonventionen (CWC) och totalt åtta av dessa deklarerade, när de gick med i CWC, att de hade kemiska vapen: Albanien, Indien, Irak, Libyen, Syrien, USA, Ryssland och Sydkorea. 

Alla länder, förutom USA, har uppgett att de förstört sina lager med kemiska vapen. Samtliga kemiska vapen ska vara förstörda i USA i september 2023.

Källa: FOI

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

2 timmar sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

2 timmar sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.